Vol passie en klaar voor 2015: heavy metal-band In-Tension

In gesprek met ambitieuze band uit onderbelicht genre

Guido Segers ,

Dat Eindhoven een stad is waar veel goede muziek gemaakt wordt, is de volger van 3voor12/Eindhoven wel duidelijk. Een onderbelichte kant daarvan is de heavy metal uit de lichtstad. Het is dan ook hoog tijd om het weerwoord op de Within Temptations en After Forevers van deze wereld onder de aandacht te brengen. De band In-Tension timmert al een decennium aan de weg en heeft een mooie nieuwe video uitgebracht. Hoog tijd om daar eens over te babbelen.

Het gezelschap is rond 2001 ontstaan, geïnspireerd door bands als Dream Theater en Symphony X. De toevoeging van zangeres Noortje van de Voort eind 2002 bleek bepalend te zijn voor het geluid dat de band is gaan produceren. Het debuut ‘Fragments’ kwam tien jaar geleden uit als een afstudeerproject van gitarist Ruud de Boer en de toenmalige bassist van de band. De band speelde vele shows, maar rond 2010 is het wat stiller geworden rondom het gezelschap.
 
Hoe het allemaal begon, daar vertelt frontdame Noortje van de Voort graag wat meer over: “Maarten Spoor en Ruud de Boer zijn de twee originele leden van In-Tension. Ze zijn in 2001 begonnen met de band, met vrienden uit de muziekwereld. In 2002 kwam ik erbij nadat we via via contact kregen met elkaar. Geert Sesink kwam als bassist in 2008 erbij, hij is mijn schoonbroer. Gezien Ruud en ik een stelletje geworden zijn, waren we dus een familieband eigenlijk. Vincent Reuling sloot vorig jaar aan als toetsenist en daarmee is In-Tension compleet.”

Van de Voort over het geluid van de band: “Met In-Tension wilden we eigenzinnige, interessante en sfeervolle muziek maken, waarin we verschillende invloeden kwijt konden. Van stevige metal tot sfeervolle ballades, met pakkende riffs maar ook mooie melodielijnen. Het is een klein wereldje, dat van de progressieve metal, waar weinig commercieel succes te halen is. We kozen er toch voor om muziek te maken die het dichtste bij ons zelf ligt want dat is toch wat je het liefste wilt.” Inspiratie put de band uit bands als Dream Theater, Symphony X, Within Temptation, Porcupine Tree en Pain Of Salvation. Vooral bands dus uit de progressieve/symfonische hoek. “We proberen gebruik te maken van de originaliteit en creativiteit van progressieve muziek om deze elementen passend in een song te krijgen, een song die toch kop en staart heeft. We houden van verrassende wendingen in muziek, zonder dat de structuur verloren gaat.”
Toch is het even stil geweest rondom de band. Vanaf 2010 was de agenda leeg. Hoe kwam dat? “Er zijn veel dingen gebeurd in die periode: Ruud en ik zijn een paar maanden op reis geweest, er waren wisselingen in de band en onze drummer Maarten is er een jaar tussenuit geweest. Ruud en ik kregen in 2012 ons eerste kindje, dus dat zorgde ook voor een pauze. Maarten is gelukkig weer terug bij de band gekomen en de komst van Vincent gaf ons de boost om weer aan het schrijven te slaan. Toen is het weer gaan lopen.” Dat is niet alles, de band is ook met een ander project aan de slag gegaan vertelt Van de Voort: “We zijn met de In-Tension-bezetting een tributeband begonnen, genaamd: Within Tension. Dat is dus een Within Temptation tributeband, waar we veel mee zijn gaan optreden. Zo konden we stiekem ook onze eigen band promoten.”

En zo was er plots de nieuwe video van het nummer ‘Paindrops’, waar Van de Voort dolgraag meer over kwijt wil. “We zijn er ontzettend trots op. De song gaat over het verliezen van een dierbaar iemand, daar kan iedereen zich mee identificeren. Ik heb de tekst geschreven. De producer, Renko Koppe, heeft een verhaal uitgewerkt met een thema. Je ziet een vrouw in een wit gewaad, die steeds dichterbij komt. Zij symboliseert de dood in de video. Dat er echt een verhaal in verteld wordt vinden we tof. Dat het resultaat kunstzinnig en subtiel aanvoelt is belangrijk voor ons. Hopelijk vindt iedereen de clip dan ook de moeite waard om te kijken!”

In-Tension draait inmiddels weer op volle toeren en plannen voor de toekomst zijn er volop. “We gaan veel optreden met ons side-project Within Tension. Daarmee zijn we ook aangesloten bij een boekingsbureau dat van plan is onze show meermaals neer te zetten in 2015. Daarnaast zitten we midden in de pre-productie voor een nieuw In-Tension-album, wat volgend jaar uit komt. We gaan ook kijken of we voorprogramma’s kunnen doen van grotere bands. We willen onze muziek promoten en bekendheid creëren.” Aldus een ambitieuze frontvrouw.