Vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven: november 2014

Met o.a. Eagulls in Stroomhuis, albumpresentatie Bots en label night Zesde Kolonne

Guido Segers ,

3voor12/Eindhoven is een samenwerking aangegaan met Uit In Eindhoven en presenteert maandelijks de vijf grootste concerttips van de maand. De vijf agendatips van 3voor12/Eindhoven verschijnen zowel op de website van 3voor12/Eindhoven als die van Uit In Eindhoven en met enige regelmaat ook in de gedrukte versie van de Uitkrant. Meer tekst en uitleg en de muziek die erbij hoort, worden gegeven in het wekelijkse programma van 3voor12/Eindhoven radio. Zo valt er nog wat te ontdekken en hoeven goede concerten of andere evenementen nooit meer gemist te worden.

De tips van onze redactie voor de maand november, in chronologische volgorde:
 
Eagulls | Stroomhuis | 12 november
Wie op Hit The City was, kan zich deze band ongetwijfeld helder voor de geest halen. Een muur van geluid met een mix van The Fall, The Smiths en Ice Age klonk vanaf het podium van The Rambler. Dat was dus Eagulls, met een frontman die lekker ongeïnteresseerd oogde, maar zijn innerlijke pijn in de zang stopte. Duidelijk één van de beste optredens die op die dag te zien waren en dat zegt genoeg. Het vijftal keert terug naar Eindhoven voor een show in het Stroomhuis. Een prima locatie voor het ondergrondse post-punk-geluid van dit gezelschap. Met een eerste album op zak zal de band ongetwijfeld een memorabel optreden neerzetten, waarin alle frustratie van het Engelse estate-leven uitgespuwd wordt.
 
Dying Fetus, Goatwhore | Dynamo | 15 november
Een beetje buiten de gebaande paden, maar voor een bak ouderwetse, medogenloze death metal moet je gewoon in Dynamo zijn deze maand. Met Deicide later in de maand nog op de agenda is het een goede maand voor de liefhebbers, dus #WhyNotDyingFetus? De hashtag werd eerder dit jaar een kleine viral internethype, toen een fan voorstelde dat de Amerikaanse death-metal-band geboekt moest worden voor het Download festival. Ze stonden er uiteindelijk en zijn weer in topvorm.
 
Mee op tour is het onnavolgbare Goatwhore, een band die op het moment weer in de belangstelling staat door de prachtige NOLA-documentaires van Noisey. Ook deze band komt uit New Orléans en hoort bij die club rondom Phil Anselmo. Eerder dit jaar kwam de nieuwe plaat uit, voorzien van een gitzwarte sound, dus dubbel de pret op deze avond.
 
Loop | Effenaar | 19 November
Voor de Psych Lab-liefhebbers is er naast King Tuff deze maand ook een show van Loop in de Effenaar. Dat is er zeker eentje om bij te zijn. Gruizige gitaren, shoegaze, kraut en psych verenigd in het geluid van de Engelse groep. In 1991 leek het doek gevallen te zijn voor de band, maar in 2013 waren de mannen toch weer terug.
 
Eerder speelde de band op Roadburn en het roemrijke Austin Psych Fest en is dus prima in vorm. Niet voor niets wordt de band als enorme invloed gezien op de hedendaagse psych-scene. De band rondom Robert Hampson is dus een must voor de liefhebber.

Bots | Café Wilhelmina | 22 november
Laten we wel wezen, Speedfest hoeven we niet eens te noemen als tip van de maand. Dat het jaarlijkse Eindhovense feestje op 22 november plaats vindt hoeven we waarschijnlijk niemand te vertellen. Wat veel interessanter is voor hen die niet van de vuige rock-’n-roll houden, is de albumrelease van Bots.
 
De band verloor in 2007 met Hans Sanders het kloppende hart van de band, die al 40 jaar mee draait. Het nieuwe album ‘Vallen En Opstaan’ wordt door deze oer-Eindhovense band gepresenteerd op deze avond en als je niet op Speedfest bent, is dat er eentje om mee te maken. De Nederlandstalige protestrock is haar scherpe randjes nog niet verloren en is zeker van deze tijd met actuele onderwerpen, gebracht met een knipoog.
 
Zesde Kolonne Label Night | TAC | 29 november
Het moest er maar eens van komen, dat dachten ze bij platenlabel Zesde Kolonne. Het dertigjarige bestaan is dus aanleiding voor een heuse label night, waarop nieuwe platen gepresenteerd worden van Hard Headed Soul, Neon Twin, en Dubach & Van Horrik. Dat zijn dus aardig wat releases op één avond voor een label dat niet Barreuh heet.

Daarnaast speelt Woody Veneman de EP ‘Reis Naar Het Einde Van De Nacht’ live en is er wat te horen van de nieuwe Fable Dust-plaat. Ook Hydepark en Slumberland spelen nog een stukje muziek. Kortom, een avond gevuld met goede muziek van Eindhovense origine. Bovendien helemaal gratis, een excuus om thuis te blijven is er dus eigenlijk niet meer.

Naast deze vijf tips is er natuurlijk nog veel meer moois om de agenda mee te vullen. Kijk voor het complete uitgaansaanbod van Eindhoven in de Uitkrant van november.