Nothing niet guilty of everything in Dynamo

Geluidsproblemen zorgen voor rommelige show van shoegaze-hype

Tekst: Paul Knippenberg en Patric Muris / Fotografie: Joris Lammers ,

Onder de noemer ‘Dynamo Hardt’ presenteert Dynamo vandaag de band Nothing. Hard(t) is in dit geval zeer toepasselijk, want deze act speelt het liefst zo hard mogelijk. Onverantwoord veel decibels zijn de normaalste zaak tijdens optredens van een van de meest besproken bands binnen de hardere genres van het afgelopen jaar. Na een zeer goed ontvangen debuutalbum werd Nothing ogenblikkelijk geboekt voor het befaamde Roadburn festival om zijn Europees debuut te maken. Vanavond keren de Amerikanen terug om te bewijzen dat ze meer dan het snoepje van de maand zijn. Far-Out Fangtooth is meegenomen als voorprogramma. A Million Squeeks Will Do You No Harm uit eigen stad maakt het affiche compleet. 3voor12/Eindhoven doet – voorzien van goede oordoppen – verslag.

A Million Squeeks Will Do You No Harm

Het is een wat vreemde eend in de bijt, deze noise- en ambienteenmansformatie voorafgaand aan al dat gitaargeweld. De noise van het soloproject van Mike Dobber (o.a. Nikoo) zorgt voor de gemene deler, het ontbreken van een gitaar (of welk instrument dan ook) maakt hem vanavond behoorlijk uniek. Dobber speelt zijn eigen nummers in een set die nooit hetzelfde is. Geklik op de computer wordt afgewisseld met druk gedraai aan knopjes op zijn mengpaneel en controllers. Het resultaat ervan is de ene keer beter hoorbaar dan de andere keer. Als producer van alle tracks beschikt hij op zijn pc over de losse lagen van ieder nummer waarmee hij live een unieke set creëert. Tijdens zijn Popronde-shows zit die nog weleens vol met beats, vanavond helemaal niet. En dus blijft het beperkt tot soundscapes, noise, synths en jawel: explosies. Die zijn er in vele maten en er kan donder op gezegd worden dat de man achter deze stellage van apparatuur er bijzonder veel plezier in heeft om keer op keer weer te zorgen voor dat schrikeffect. Hij verliest zijn cool echter niet en houdt zijn ogen geconcentreerd op de computer. Single ‘Oh My Bottomless Pit Of Despair’, vanavond te koop cassettesingle, zorgt voor een hoogtepunt in de set, al is het jammer dat de live-invloeden ervan beperkt blijven tot reproductie en tweaken waar juist een klein keyboard met live toetsenspel het verschil zou kunnen maken. (PM) 

Far-Out Fangtooth

2014 is een uitstekend jaar gebleken voor producer Jeff Zeigler. Hij werkte onder andere mee aan de albums van The War On Drugs, Steve Gunn en de hoofdact van vanavond; Nothing. Platen die ongetwijfeld op verschillende jaarlijstjes zullen prijken. Zeigler mixte ook de muziek van het betrekkelijk onbekende Far-Out Fangtooth; het tweede voorprogramma van vanavond. Een voorteken van veel goeds? Je zou het haast denken. 

De band uit Philadelphia speelt vanavond een set vol hypnotiserende psych, stoner en shoegaze. De twee vrouwelijke leden leggen met hun repetitieve, simpele en loom klinkende drums en diepe baspartijen een solide fundament, waarop de twee gitaristen kunnen variëren en experimenteren. De zang wordt voortdurend afgewisseld door de gitaristen en bassiste, waarschijnlijk omdat geen van allen over een echt goede strot beschikt. De lijzige zanglijnen klinken bij tijden ronduit vals en geesteloos. Enig enthousiasme of spelplezier is überhaupt ver te zoeken. Het geluid van Far-Out Fangtooth klinkt op momenten veelbelovend, maar de uitvoering maakt zelden indruk. De band klinkt slordig en mat. Zelfs wanneer het viertal tegen het einde van zijn set muzikaal meer op stoom is gekomen, blijft de podiumpresentatie en uitstraling plichtmatig en ongeïnteresseerd. Met meer drive en focus is dit een perfecte boeking voor de tweede editie van Eindhoven Psych Lab. Het optreden van vanavond is er echter een om snel te vergeten. (PK) 
 

Nothing

Niet alleen voor Zeigler is 2014 is een mooi jaar, dit geldt zeker ook voor Shoegaze-liefhebbers. Oude helden van Slowdive, en zeer recentelijk Ride, toeren weer terwijl een verse generatie muzikanten het genre nieuw leven inblaast. Onder deze bands is Nothing een van de succesvolste. Hun debuutalbum ‘Guilty Of Everything’ staat vol met zwaarmoedige nummers, variërend  van dromerig en melodieus naar meedogenloos en beenhard. Onlangs bracht Nothing nog een split-EP uit tezamen met Whirr, een andere nieuwe naam aan het shoegaze firmament.
 
Met ‘July the Fourth’, afkomstig van deze EP, wordt vanavond geopend. De aangekondigde overdaad aan decibellen blijft echter nog even uit. Na het nummer wordt de geluidsman dan ook meteen vriendelijk aangespoord om het volume flink op te voeren. Helaas blijkt niet alleen het volume in de zaal niet goed afgestemd, ook het volume van de monitoren is niet naar tevredenheid van de bandleden. Na het tweede nummer ligt het optreden wederom stil. En na het derde weer. Uiteindelijk kiest Nothing ervoor om maar gewoon door te spelen. Het geluid in de zaal is gelukkig goed te billijken, met als enige dissonant de drums. Deze klinken scheller en harder dan op plaat, waardoor ze los komen te staan van de muur van geluid, waarin alle instrumenten inclusief de zang één worden. De bezwerende trip die Nothing wil creëren, komt al met al met horten en stoten op gang.
 
Wanneer het viertal onder leiding van Domenic Palermo de ergernissen van zich afspeelt tijdens het restant van de set, valt er gelukkig heel wat te genieten voor het kleine aantal liefhebbers in de zaal. Prijsnummers als ‘Get Well’, ‘Bent Nail’ en ‘Dig’ komen allemaal voorbij. Waar de leden van Far-Out Fangtooth haast apathisch op het podium stonden, is er aan energie geen gebrek bij de laatste act van vandaag. Iets dat de intensiteit die de muziek uitstraalt alleen maar versterkt. De nuances in gelaagdheid en diversiteit van de plaat mogen live dan ontbreken, maar Nothing blijft – ondanks alle technische euvel – live zeer goed overeind. Na een vrij korte maar uiteindelijk toch luide en krachtige set is het dan plots gedaan. De band en bezoekers verlaten Dynamo waarschijnlijk met het zelfde onverzadigde gevoel: hier had meer ingezeten. (PK)

Gezien: A Million Squeeks Will Do You No Harm, Far-Out Fangtooth en Nothing, op 18 november 2014 in Dynamo.