Grootse rock van Twin Atlantic te klein voor Effenaar

Schotse rockers hebben nog een lange weg te gaan in Nederland

Tekst: Roy Verhaegh / Fotografie: Merijn Koster ,

Biffy Clyro heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke verandering door gemaakt. Het Schotse trio ging van hoekige en schreeuwerige alternatieve rock naar stadionrock, waarmee ze ook daadwerkelijk megastadions als Wembley Arena vulden. Hiermee verloren ze hun scherpe randje, maar werden ze meer en meer op de radio gedraaid. Twin Atlantic volgt hetzelfde pad, maar weet zich nog niet te nestelen in Nederland. Vanavond doen ze wel een serieuze poging hiertoe in de kleine zaal van de Effenaar.

Aan de charme van de mannen zal het vanavond zeker niet liggen. Het overduidelijke Schotse accent van zanger Sam McTrusty laat menig tienermeisje spontaan smelten, wat het dus niet toevallig maakt dat de zaal voor het merendeel met deze groep gevuld is.

The Xcerts mag aftrappen. Het drietal is net als de hoofdact afkomstig uit Schotland, maar hun sound heeft het scherpe randje wel behouden. Muzikaal doet de band denken aan Brand New, met wat vleugjes Nirvana, voorzien van een emotioneel Schots accent. Zanger Murray Macleod heeft in ieder geval heel duidelijk zijn stagemoves afgekeken van ene Kurt Cobain. Voorover gebogen over de microfoon, een gezicht verborgen onder het haar en een gitaar die zo nu en dan met de beste man aan de haal gaat. Hij klinkt timide, maar zet het solide neer. Plotsklaps wordt het drietal op het podium overvallen door een bezoekster die met de bandleden wil knuffelen, maar sneu genoeg de drummer overslaat.  

Dit doet ze ook bij de heren van Twin Atlantic, die hier een stuk speelser mee omgaan en uitgebreid poseren voor haar selfies. De show heeft even nodig om los te komen door technische problemen met de zang, waarbij de ergernis van de frontman in zijn gezichtsuitdrukkingen duidelijk af te lezen is. Met moeite worstelt zijn stem zich boven de bombastische muziek uit. Dit probleem is gelukkig verholpen zodra de eerste drie nummers er op zitten. De nadruk ligt op het radiovriendelijke materiaal van de nieuwe plaat Great Divide. ‘What Is Light? Where Is Laughter?’ is het enige oudje, afkomstig van het album Vivarium. Een eerste hoogtepunt wordt bereikt met ‘Crash Land’, waarbij McTrusty zichzelf op akoestische gitaar begeleidt en er tevens een elektrische cello aan te pas komt. De zang kan overgelaten worden aan de fans, die het refrein uit volle borst meezingen. Een gegeven waar voornamelijk het publiek zelf van onder de indruk lijkt te zijn. 

Overbodig element van de show is overigens dat de frontman voor ieder nummer een andere gitaar krijgt aangereikt, die hij telkens weer even moet stemmen. Het leidt enorm af en geeft vooral de indruk dat de band groter wil zijn dan ze momenteel is in Nederland. De beladen sound van Twin Atlantic kan tot mijlenver reiken, maar vult vandaag slechts een halve zaal. Catchy afsluiter ‘Heart And Soul’ heeft reeds zijn weg naar 3FM gevonden en kan zodoende op verreweg de meeste respons rekenen.
 
De Schotten hebben zelfs een Nederlandse vlag met bandlogo meegenomen, maar echt voet aan wal hebben ze nog niet gezet vanavond. Daarvoor ging het te veel op de automatische piloot. Som was er ruimte voor wat ongein, maar van een echte vonk met het publiek was geen sprake.  
 
Gezien: Twin Atlantic & The Xcerts, op zaterdag 8 november 2014, in de Effenaar.