Naked Song 2014: Dayna Kurtz solliciteert naar groter podium op volgende editie

Bomvol Café Frits mag eigen favorieten kiezen van ontspannen zangeres

Tekst: Paul Knippenberg / Fotografie: Hanneke Wetzer ,

Dayna Kurtz kreeg bekendheid in Nederland na het optreden in de talkshow Barend en Van Dorp. Met dit gegeven is wel vast te stellen dat ze al zeer geruime tijd bekend is in deze contreien. De Amerikaanse zangeres brak door met eigen werk, terwijl ze zich de afgelopen jaren vooral toelegde op het bewerken van klassieke nummers die haar inspireren. Later dit jaar verschijnt een nieuw album van Kurtz, ditmaal weer met zelfgeschreven nummers. Voorproefjes uit deze opnamesessies zijn vandaag dan ook niet ondenkbaar.

CONCERT
Dayna Kurtz, tijdens Naked Song in het Muziekgebouw, op 28 juni 2014.

DE ACT

Kurtz lijkt met haar kenmerkende stemgeluid haast iedere stemming of sfeer weer te kunnen geven. Van klein en gevoelig naar uitbundig en fel, te allen tijde vol intensiteit en soul. En wat is ze is in vorm vandaag. Tijdens een intieme sessie maakte ze al indruk, gedurende haar hoofdshow is dit niet anders. Met ferme, rauwe, soms haast mannelijk klinkende uithalen doorloopt ze veel van de hoogtepunten uit haar inmiddels indrukwekkende repertoire. De stad New Orleans is een thema dat meermaals – zoals in Nola - terugkomt in de nummers van Kurtz. Ook in haar geluid is deze muziekstad, vol jazz, blues en soul terug te horen.

Waar de zangeres op plaat gebruikt maakt van legio invloeden en instrumenten, heeft ze voor vandaag maar één begeleidende gitarist meegenomen. Deze muzikant weet Kurtz prima aan te vullen. Het grootste deel van de setlist wordt ter plekke verzonnen, met vooral geveinsde frustratie improviseert de gitarist er op los.  

HET NUMMER

De met emotie overladen ballade ‘Reconsider Me’ is een van de prijsnummers die Kurtz vandaag speelt. Zoals veel van de nummers die voorbij komen is dit een cover. Een andere cover die veel indruk maakt is 'Amsterdam Crown', van Eszter Balint.

HET MOMENT
Er is heel wat speeltijd ingeruimd voor de afsluiter in Café Frits. Kurtz heeft geeft na een uur spelen het initiatief over aan het publiek dat zeer dankbaar een aantal verzoekjes doet. Vooral ‘Postcards From Downtown’ wordt dikwijls aangevraagd, en tot groot plezier van de toehoorders ook gespeeld. 

HET PUBLIEK
Het publiek is er tijdens de eerste twintig minuten in grote getalen. De populariteit van Dayna Kurtz lijkt voor even verkeerd ingeschat door de organisatie. Na een twintigtal minuten scheidt het kaf van het koren en blijven enkel de liefhebbers over. Vanaf dat moment is het muisstil in Café Frits, en krijgt Kurtz de setting en het publiek dat ze verdient.

HET OORDEEL
Wat een stem, wat een setlist en wat een solide optreden. In alle rust, en met naar het zich laat aanzien veel gemak speelt Dayna Kurtz een geweldige verzameling nummers. Tijdens enkele nummers mist Kurtz echter de begeleiding en meerwaarde van een volledige band. Zo kleurrijk en afwisselend als ze soms op plaat klinkt kan het met enkel twee artiesten op het podium nimmer worden. Binnenkort komt haar nieuwe album uit, wanneer dit van de zelfde hoge kwaliteit is als haar optreden van vandaag, en ze een volledige band invliegt, kan Naked Song volgend jaar een plek inruimen in de grote zaal.