Wolfskop: "Laat de muzikale schoolreisjes maar beginnen"

3voor12/Eindhoven in gesprek met nieuwe Eindhovense supergroep

Bart Jansen ,

De drie vrienden Daan Koch, Wannes Coolen en Erik van Schenk Brill starten samen met Marcin Hurkmans een nieuwe band, genaamd Wolfskop. Na het wegvallen van de Eindhovense band The Goods waren de drie leden allen hun eigen weg ingeslagen. Zo speelde Koch bij de groep Stereo en was hij druk betrokken bij andere projecten waaronder Hippe Gasten. Coolen ging verder met God's Monkey en Van Schenk Brill ging bij Komatsu spelen. Na zes jaar ging het weer kriebelen bij Koch. Hij zocht contact met zijn oude vrienden en al snel ontstond Wolfskop, de nieuwe Eindhovense rockformatie. 3voor12/Eindhoven zocht de band op in de zelfgebouwde repetitieruimte en studio 'Anker', waar naast Wolfskop ook bands als Mozes and the Firstborn, Kaligoh en No Matching Socks repeteren.

Tijdens de vakantie van Koch in Azië ging het weer kriebelen: "Ik zat wat gitaar te spelen en zo ontstond het nummer 'The Man Behind The Gun'. Heel gek misschien maar ik zag mezelf het nummer spelen met Wannes en Erik samen. Mijn creaties wilde ik tot uiting brengen en ik ging demo's opnemen van nummers die ik in mijn hoofd had. Vervolgens deelde ik ze met Wannes en Erik en zij werden erg enthousiast. Toen zijn we ongedwongen gaan repeteren en zo ontstond later Wolfskop."
De bandnaam is bedacht door bassist Wannes Coolen. Coolen: "De naam heeft geen betekenis maar klinkt gewoon lekker en sluit daarnaast goed aan bij de sfeer van de muziek die wij maken."
 
In een loods op Sectie C, in stadsdeel Tongelre in Eindhoven, bouwen de vrienden een eigen repetitieruimte waar in alle 'rust' de grootste passie, muziek maken, kan beginnen.
Koch: "We wilden ons eigen plekje hebben waar we gemakkelijk kunnen spelen zonder rekening te houden met allerlei randzaken. We hebben door de jaren heen al diverse repetitieruimtes gezien en die hebben allen hun eigen regels. Hier kunnen we zelf bepalen wanneer we willen repeteren en daarnaast ons eigen bier drinken wanneer we dat willen. Het voelt aan als 'thuis'. Ik heb hier ook nog wel eens overnacht op de bank."
 
Na een stilte van zes jaar is de band weer herenigd, maar toch willen de heren niet spreken over een reünie van The Goods.
Van Schenk Brill: "Nee, het is zeker geen reünie. Natuurlijk heeft The Goods voor vele mooie muzikale inspiraties gezorgd, maar de muziek die we nu maken is totaal anders.
Het is echt iets van ons samen als vrienden, het hele beeld, een kloppend geheel."

Koch: "De basisideeën komen van mij maar zonder hen had ik het nooit af kunnen maken. We vullen het samen aan, het moet wel eigendom van de band zijn. De muziek van Wolfskop klinkt ook echt als iets waar wij samen van houden. Nummers met kop en staart, die goed in het gehoor liggen en makkelijk mee te zingen zijn."
 

De debuut-EP komt uit op het Eindhovense vinyllabel Lighttown Fidelity en telt welgeteld zes nummers. Een flink aantal voor een eerste EP. Had het niet net zo goed een album kunnen zijn?
Van Schenk Brill: "We willen mensen niet vermoeien met te veel, daarnaast blijf je in ontwikkeling zoals nu ook met onze nieuwe drummer Marcin Hurkmans. We brengen liever nog een tweede EP uit dan een heel album."
Koch: "De plaat is opgenomen met Bas Soetens, die dit zeer goed heeft gedaan. Echter vanwege drukte heeft hij helaas de band verlaten, waardoor we opeens zonder drummer zaten. Toen hebben we Marcin erbij gevraagd en zo konden we verder met de band."
Hurkmans: "Ik wist dat Wolfskop een drummer zocht en ik zat al twee maanden zonder band, nadat mijn oude band The Risque uit elkaar is gegaan, dus op een iets te gezellige avond tijdens de homecoming show van Mozes and the Firstborn in de Effenaar sprak ik Erik aan. Later heb ik hem nog een bericht gestuurd en zo kwam ik bij de band terecht. Ik wist wat deze gasten konden en ik had al ‘ja’ gezegd voordat ik maar een enkel nummer had gehoord. Spijt heb ik er nooit van gehad, we zijn allemaal zeer ambitieus."
Van Schenk Brill: "Marcin heeft ook echt een grote rol van betekenis bij ons in de band. Door hem komen we ook op nieuwe ideeën. Het is een hartstikke goede drummer waar we erg blij mee zijn."
 
Na de toevoeging van Marcin aan de band is het als een speer gegaan met Wolfskop. In slechts een kleine vier maanden tijd heeft de band toegewerkt naar de releaseshow met bijbehorende merchandise, waar zelfs een eigen fles drank tussen te vinden is. 
Coolen bevestigt dat: "Samen hard werken zat er altijd al in, zo hebben we ook echt alles samen afgestemd; niet alleen bij de muziek maar ook alles wat eromheen speelt. De albumcover van de EP is bijvoorbeeld door Erik en mij gemaakt, waarvan de voor- en achterkant gezien kunnen worden als twee diverse covers. Mensen kunnen dus kiezen welke ze mooier vinden."
 
Het verwachtingspatroon is vrij hoog, mede vanwege de achtergrond van de bandleden die niet bij de minste bands hebben gezeten. Toch maakt de band zich niet echt druk over wat er gaat komen. 
Koch: "De ambities zijn groot bij Wolfskop, maar we willen het geschetste beeld wel wat temperen. We verwachten niet dat we in een mum van tijd op alle grote festivals zullen staan. Hoewel dit uiteraard wel mooi zou zijn. In eerste instantie gaat het om lol maken en weer bezig zijn met muziek. Laat de muzikale schoolreisjes maar beginnen, maar laat ons eerst maar de EP-releaseshow goed doorstaan en dan zullen we wel zien hoe mensen het vinden en hoe het verder gaat."

De band- en EP-presentatie van Wolfskop zal plaatsvinden op 3 mei in Café Altstadt. De support zal verzorgd worden door Ernest van Aaken. Aanvang 20.00 uur. Entree: €5,-.