Morgan Heritage geeft geschiedenisles in de Effenaar

'If you’re looking for the roots', dan moet je bij Morgan Heritage zijn

Tekst: Guido Segers / Fotografie: Anne Voncken ,

Voor de show van Morgan Heritage is de interesse wat minder. Dat is geen probleem in de Effenaar. Door creatief met gordijnen in de weer te gaan is er een kleinere zaal in de grote gecreëerd die lekker knus is en langzaam vol druppelt. Twintig jaar lang toeren de kinderen van Denroy Morgan al over de wereld en dit is niet hun eerste keer in het Eindhovense.

De entree van de Effenaar staat blauw van de rook die uit het rookhok walmt. Een tikje cliché natuurlijk, maar een opvallend feit. De zaal vult zich met een gevarieerd publiek. Terwijl de dj al wat lekkere plaatjes aan elkaar praat in de traditionele toasting-stijl, laat een aantal bezoekers zich al goed gaan op de muziek. De rest wiegt kalm mee en gaat mee in de aangename vibe. In een hoek staat een standje met allerlei reggae-merchandise en de sfeer is helemaal juist. De muziek mag komen.

Opener is een jongere telg van de Morgan familie, namelijk de zoon van Roy ‘Gramps’ Morgan: Jemere Morgan. De ‘Teen Reggae Sensation’ mag openen met een paar liedjes, waaronder zijn hitje ‘International Love’. De ritmesectie, die achteraan op het podium op de verhoging staat, vergezelt hem daarbij. De enthousiaste performance en de gedoseerde aandacht voor de dames vooraan zorgen ervoor dat de bezoekers weer wat losser komen en al aardig mee doen. De derde generatie muzikale Morgans heeft zich laten horen.

De ritmesectie blijft staan en op het voorste deel van het podium neemt Morgan Heritage plaats. Glimlachend lopen de bandleden onder luid applaus het podium op en er wordt afgetrapt met ‘The Return Of Roots And Culture’, dat de meer traditionele kant van het gezelschap laat horen. Zodra de song begint, stijgen er diverse rookpluimpjes op in het publiek. Het hoort erbij zullen we maar zeggen. De band heeft er zin in en zoekt al snel de interactie op. Dat gaat een beetje moeizaam, ondanks de enthousiaste respons en beweging is meezingen toch een tikje te lastig. Het niet aflatende enthousiasme van met name zanger Peetah Morgan en Gramps Morgan weet daar ook niet door heen te prikken. 
 

Een heel arsenaal songs komt langs, sommigen wat meer op de roots-kant gericht, zoals ‘Looking For The Roots’ en anderen klinken wat zoetsappiger, zoals ‘Perfect Love Song’. Beide songs zijn afkomstig van het laatste album, ‘Here Comes The Kings’. De vertolking is speels, vol improvisatie en interactie tussen de bandleden. De vocale diensten worden afgewisseld tussen Peetah en Gramps Morgan, maar ook Una en Memmalatel (ook bekend, en makkelijker aan te duiden als Mr. Mojo) Morgan zingen en toasten stukjes mee.

Leuk is de ronde ’eerbetoontjes’, onder andere met een cover van Michael Jackson’s ‘The Girl Is Mine’, waarop de twee zangers een kleine battle doen om de hand van het meisje. Namen als Bob Marley, Toots & The Maytals, Buju Banton en Burning Spear worden ook nog genoemd en geëerd in een song. Dat is ook het deel van de show waar de band het meeste plezier in lijkt te hebben. Diverse stijlen worden ten gehore gebracht in bijzonder overtuigende skits. Daarna volgen nog wat klassiekers, veel praatjes en vooral de publieksfavorieten zoals ‘She’s Still Loving Me’ en ‘Tell Me How Come’. Het publiek kan er geen genoeg van krijgen, maar na toch een hele dikke twee uur muziek is het klaar en mag de dj het weer overnemen. Voor de liefhebbers een topavond, voor de nieuwelingen een puike introductie in het zonnige genre.

Gezien: Morgan Heritage, op 27 maart 2014, in de Effenaar.