Extrema Outdoor maakt volledige line-up en thema bekend

Onder andere Afrojack, Baauer, Netsky en Jeff Mills naar XO 2014

Michael Janiec ,

In de aanloop naar de dag van de persconferentie en bekendmaking van de volledige line-up maakte Extrema al bekend dat XO Live weer XO zou worden: de vernieuwde koers naar meer live en meer beleving is alweer herzien. XO Live is afgekort naar XO en eigenlijk valt overal gewoon weer Extrema Outdoor te lezen. Met die teruggrijp naar het (succesvolle) verleden is ook de techno weer terug van weggeweest. 3voor12/Eindhoven bezocht de persmeeting en noteerde alle verdere ontwikkelingen. Inclusief line-up met veel grote namen waaronder Afrojack, Baauer, Netsky en Jeff Mills.

Zoals ieder jaar heeft het festival ook dit jaar weer een thema: ‘de interactie van mens, natuur en technologie’. De meeting met de pers, die op zeer informele wijze wordt gehouden in de tuin van het Extrema-kantoorpand in de Tramstraat, start met het ophalen van herinneringen en anekdotes van hen die al vanaf het begin bij het festival betrokken zijn: Lady Aïda en Marcel Mingers.
 
Lady Aïda: "Er was eens een editie waarbij alle artiesten een joint als cadeau kregen op het einde. Sommigen wisten dat niet helemaal en stapten hiermee in het vliegtuig. Dat kan je tegenwoordig beter niet proberen." Marcel Mingers: "Mijn hoogtepunt? Eerste keer 30.000 mensen. Het hele strand stond vol met mensen en je voelde de passie van de mensen afstralen."

Deze editie heeft als thema: de interactie van mens, natuur en technologie. Dit wordt in de verschillende areas net iets anders uitgebeeld. Een voorbeeld hiervan is een visueel podium dat een kunstmatige intelligentie die verliefd wordt op de natuur verbeeldt. De jongere vertegenwoordigers van XO anno nu blijken nog relatief conservatief over de verdere uitwerking. Er gaat nu wel meer samengewerkt worden met lokale kunstenaars. Met het Van Abbemuseum bijvoorbeeld en voor het technische gedeelte met de High Tech Campus van Eindhoven. De ceremoniële opening, die het publiek door middel van een app erbij betrekt, is er dit jaar ook weer bij.

Dan de line-up. Nederland wordt wederom ruim vertegenwoordigd. Met internationaal geroemde dj’s als Afrojack, Laidback Luke, Fedde Le Grand en Bakermat (live) staan er op de de Diamond Stage weer veel sterren van eigen bodem. Een andere noemenswaardige headliner is het Australische Nervo. Dit vrouwelijke (tweeling) duo is mede verantwoordelijk voor composities van artiesten zoals David Guetta, Kylie Minogue en Sophie Ellis-Bextor.  

Liefhebbers van techno kunnen weer rekenen op een eigen stage, met als potentieel hoogtepunt een lange set van de legendarische Jeff Mills. De hardere EDM doet een stap terug en kan het Canadese Zeds Dead en het Amerikaanse Baauer verwelkomen. In totaal komt de line-up neer op ongeveer 65 acts verdeeld over tien podia. Alle namen op een rijtje:

AFROJACK, BAAUER, DILLON FRANCIS, FEDDE LE GRAND, JEFF MILLS, LAIDBACK LUKE, NERVO, NETSKY LIVE, TOMMY TRASH, ZEDS DEAD, BAKERMAT LIVE, BEN SIMS, DANNIC, DENIZ KOY, EROL ALKAN, FCL FEAT. LADY LINN, FINNEBASSEN, FORMAT B, GUERILLA SPEAKERZ, JAMES RUSKIN, JORDY DAZZ, LEN FAKI, LEVON VINCENT, LOCKED GROOVE, OLIVER KOLETZKI, SICK INDIVIDUALS, SNEAKY SOUND SYSTEM, THE SUBS LIVE, WAZE & ODYSSEY, ZED BIAS, 2DIRTY, APRIL DARBY LIVE, ARTS THE BEATDOCTOR, BELLABERLIN, BLAF BUDDY'S, CARL PHAFFA, DANY MARY, DAVID GHETTO, DE HOFNAR, DE SLUWE VOS, DE WONDER MACHINE, DIMMI, D-ROK, GHETTO BINGO, GOODLUCK LIVE, GWISE, HAN LITZ, HANS VERWEIJ, JAN VAN OTTERDIJK, KITSCH SOUND SYSTEM, LA FUENTE, LANCE & DONNY, MAS-MUSICA, MONSIEUR POMPE, NAFFZ, NIKKI NICE, PHILIPPONA, PIRO & ERIC VALENTINE, PUINHOOP KOLLEKTIV, RGGD, RIK MOL, ROB MANGA, SONNY WILSON, STV-VISUALS, THE SPINESHAKERS, TOMMY KORNUIJT, WARREN FELLOW, WILL-M.

Als conclusie kan gesteld worden dat de organisatie van XO vooral een nuchtere en zelfverzekerde indruk achterlaat. Met zo’n langlopend en succesvol concept had ook niks anders verwacht te hoeven natuurlijk. De oude garde ziet de visie van toen nog steeds als de kern van het Extrema-collectief: de kwalitatieve grenzen blijven opzoeken en verleggen. Een formule die in de kern onveranderd blijft, maar in de huidige tijden genoeg flexibliteit kent. Ontwerpers hebben dit jaar extra tijd gehad om de aankleding verder uit te werken. Met deze line-up en verdere aankleding heeft Extrema Outdoor wederom de potentie een hoogtepunt te worden van het festivalseizoen. Het aftellen naar 12 juli kan beginnen.
 
XO 2014 vindt plaats op 12 juli 2014 op recreatiestrand Aquabest. Aanvang: 11.00 uur. De voorverkoop is inmiddels gestart. Kaarten kosten €49,- per stuk en zijn te verkrijgen via See Tickets.