Eigenzinnig Hunting The Robot heeft zaakjes goed op orde tijdens albumpresentatie in Effenaar

Originele albumrelease bevestigt veelbelovende status Eindhovense band

Tekst: Daan Krahmer / Fotografie Merijn Koster ,

Jarenlang stonden de jongens van Hunting The Robot zelf in het publiek als een veelbelovende band zijn plaat kwam presenteren in de Effenaar. Vanavond zijn ze zelf aan de beurt. In 2011 stonden ze hier ook al. Destijds was debuut-EP ‘Our Ocean Is Illuminated’ net uit. Ook een optreden in februari 2011 in De Wereld Draait Door droeg bij aan een zekere fanbase van de band. Die fanbase werd om hulp gevraagd om debuutalbum ‘Celebration Moderation’ te bekostigen. Dat ging voor de wind en sinds enkele dagen is de plaat officieel uit. Een moment waar serieuzere muziekliefhebbers in Eindhoven lang naar uit hebben gekeken. Op plaat klinkt het eigenzinnige trio verassend goed, maar kan de groep het live ook waarmaken?

Project Bongo

Voor we antwoord op deze vraag krijgen mag Project Bongo de zaal opwarmen. Een jong kwintet uit Utrecht met een voorliefde voor luchtige popmuziek in de trant van Phoenix, MGMT en (vooral) Two Door Cinema Club. De band speelt acht dansbare liedjes met veel hoge 'oeh' en 'aah' koortjes. Gelikt is de boel zeker, maar er zit best wat moois tussen. Hoogtepunt blijkt 'She', een liedje met een prominente rol voor een opgewekte synthesizer-melodie die zowaar van de hand van Bas Bron had kunnen zijn. Project Bongo maakt vanavond een zelfverzekerde indruk. Er wordt zelfs met volle overtuiging clichématige publieksparticipatie toegepast door frontman Arthur Stoker. "Handjes in de lucht, we gaan het plafond schilderen!", "hebben we zin in een feestje vanavond" en "applausje voor jezelf, Effenaar" zijn geen uitzonderingen. En toch geeft Project Bongo, ondanks het hoge boyband-gehalte, een prima optreden. Deze band kan best nog wat groter worden, maar de doelgroep in de Effenaar blijkt vanavond niet de juiste. 
 

Hunting The Robot

Hoe anders is dat bij Hunting The Robot. De band wordt ontvangen met een heldenapplaus en mag deze nog zeker tien keer in ontvangst nemen. Niet gek want het trio wordt live bijgestaan door maar liefst vier extra muzikanten, waaronder twee saxofonisten. Het materiaal van ‘Celebration Moderation’ leent zich daar uitstekend voor, en hier door komen de nieuwe liedjes vanaf de eerste minuut tot leven. Een artistieke plaat met swingende indiepopliedjes die zich kenmerken door harmonische samenzang, Afrikaanse ritmes en onverwachte wendingen. Live ligt de nadruk op de strakke ritmesectie onder leiding van drummer Lloyd Usidame. Een dwingend geluid dat door de wiskundige uitgemeten gitaarloopjes van gitarist Gijs de Boer enkel swingender wordt. Niet gek dat al tijdens 'Night With The Wolf' en 'Pur Gris' aan het begin van het concert de voetjes voorzichtig van de vloer gaan. Wat daar ook zeker aan bijdraagt zijn de zangkwaliteiten van frontman Elvin Usidame. Zijn warme en soulvolle stem wordt beheerst ingezet maar kan ook zonder al te veel moeite de hoogte in. Daarnaast springt en danst hij wat af. Geen meter op het podium blijft onbenut, waardoor Hunting The Robot ook een leuke band is om naar te kijken. 

Het mag duidelijk zijn: Hunting The Robot heeft zijn zaakjes goed op orde. Maar misschien zelfs wel té goed. Het concert komt bij vlagen wat ingestudeerd over waardoor er weinig ruimte overblijft voor spontaniteit. Ook de toegift lijkt wat uit de lucht te vallen en komt een beetje plichtmatig over. Wel blijkt het beste voor het laatst bewaard te zijn: huidige single 'In The Morning' en 'Trip The Light Fantastic' worden live energiek en met overtuiging gebracht. Een zeer geslaagde cover van David Bowie's 'Let's Dance' zorgt dan alsnog voor het benodigde verrassingseffect tijdens het optreden. 

Dit is pas de eerste officiële liveshow na de release van ‘Celebration Moderation’, een waanzinnige plaat die de band ongetwijfeld meer liveshows en ervaring op gaat leveren. Vanavond bleek al dat Hunting The Robot ook live grote stappen heeft gezet, maar het kan haast niet anders dan dat de komende maanden die liveshow alleen nog maar beter wordt.

Gezien: albumreleaseparty Hunting The Robot, op 29 maart 2014, in de Effenaar.