Albumrecensie: The 101's - For The Years

Het oude punkgevoel in een nieuw jasje

Guido Segers ,

The 101’s maken al enige jaren furore op de podia in en rondom Eindhoven, en ver daar buiten. Ze toerden door Oost-Europa en EP’s worden steevast goed ontvangen. Ook deelde de band het podium met grote namen als Bad Religion, Beatsteaks en De Heideroosjes. Indrukwekkend, maar waar bleef nou toch die full length? De mannen namen er goed de tijd voor, maar nu is het dan eindelijk zover: het debuut ‘For The Years’ is daar. 3voor12/Eindhoven bespreekt het album.

‘For The Years’ werd opgenomen door Robin van Loenen, ook wel bekend als de frontman van Destine. Niet alleen een begaafd muzikant, maar ook een begenadigd producer. Troy Glessner, bekend van August Burns Red, Underoath en MxPx , deed de mastering van de plaat. Daar zal het dus alvast niet aan liggen.

Al sinds 2006 maakt het jonge viertal punkrock die niet zou misstaan in het decennium waarin Millencolin, The Get Up Kids en Alkaline Trio de dienst uitmaakten. Een strak geluid, lekker fris en met veel energie. Een geluid dat je niet vaak meer hoort, maar juist wel de kracht is van deze band. Bijvoorbeeld bij opener ‘Not Like You’, een song met puik gitaarwerk dat meteen aanstekelijk werkt. En dat vrolijke, ongeremde gevoel  dat het teweeg brengt. ‘Caught Up’ voegt daar het jakkerende ritme aan toe. Toch je skateboard maar weer eens afstoffen.

De band heeft duidelijk een modern geluid, maar een vergelijking met andere moderne punkbands als The Story So Far en The Loved Ones doet niet volledig recht aan de sound van The 101’s. Het viertal onderscheidt zich wel degelijk. Songs als ‘Chances’, het hitje van de plaat, en het meer gevoelige ‘No Man’s Land’ zijn net wat rauwer en vrij van pretentie. Ze doen meer aan de vorige generatie denken. Laatstgenoemde heeft overigens heerlijke melodieuze passages die doen denken aan Undeclinable uit Den Bosch. ‘Out Of Sight’ zit ook vol gevoel en bevat die typisch motiverende, hoopgevende teksten.

In ‘The Four Year Story Of A Hot Water Polar Bear In A Red City So Far’ wordt toch een klein, en niet al te subtiel, eerbetoon gebracht aan de bands die voor The 101’s een bron van inspiratie vormen. De catchy zang van Andy Vossenberg doet hier precies wat het moet doen: jong klinken, maar ook inspiratie en wijsheid uitdragen. ‘Annihilation’ kenden we natuurlijk al, net als ‘Still Distant’, van de gelijknamige EP uit 2012. Hoewel deze songs wat minder strak klinken dan de rest van de plaat, dragen ze wel bij aan de diversiteit die geboden wordt op ‘For The Years’. Opvallend goed is afsluiter ‘The Corner’, met een bijzonder aanstekelijk refrein. Een lekkere plaat.

Het debuutalbum van The 101's komt op 14 maart 2014 uit bij White Russian Records. De presentatie van het album vindt op dezelfde dag plaats in Café Altstadt, waar ook die andere Eindhovense punkband zijn nieuwe release presenteert: Call It Off.