22ste editie van Op De Tôffel kenmerkt zich door kleinschaligheid en gemoedelijkheid

Fotoverslag van festival met onder andere AFTERPARTEES, Taymir en Dotan

Lotte Schrander ,

Op De Tôffel is een plaatselijk festival waar voornamelijk inwoners uit de omgeving Vierlingsbeek bij aanwezig zijn. Toch is de line-up er vaak een die ook ver daarbuiten aantrekkelijk in de oren moet klinken, met dit jaar onder andere AFTERPARTEES, Taymir en Dotan op het affiche. De sfeer is gemoedelijk, met gezelligheid centraal. 3voor12/Eindhoven ging een kijkje nemen en maakte een festivalverslag.

De band No Man's Valley opent het festival met rustige rockmuziek, waarbij het publiek vanaf een afstandje rustig toekijkt. Wanneer de Eindhovense band D Deadly met zijn optreden begint, zijn de eerste woorden van Denvis dan ook ‘Komt ‘es wa dichterbij’.
Bij garagepop AFTERPARTEES geniet het publiek met een biertje in de hand. Town of Saints probeert ook nog een keer het publiek naar voren te krijgen. Wanneer er wordt gevraagd om mee te zingen, doet een aantal mensen voorzichtig mee.

 

Naast de rockmuziek op het festivalterrein ligt net buiten het terrein het Koningskerkje. Met slechts toegang voor 150 man geeft dit een zeer intieme en exclusieve sfeer. De akoestiek in het kerkje is prachtig waardoor de muziek van de singer-songwriters goed tot hun recht komt. Bij het optreden van Anneke van Giersbergen wordt er dan ook uit volle borst meegezongen, voornamelijk bij de cover van Dolly Partons klassieker Jolien. Om de grappen die tussendoor gemaakt worden, wordt hard gelachen. 

Het publiek hoeft zich geen moment te vervelen, want naast de muziek is er op het terrein ook nog Jezus’ Miracle lab: een marktje en een huisje waar je het zaligheidsgevoel kan beleven. Je krijgt een speciale badjas aan waarna je hoofd wordt gemasseerd en je tegelijkertijd naar kuikentjes kan kijken. Een band die verrassend opvalt, is The Silver Faces. Ze spelen psychedelische sixties bluesrock in een hoog tempo en heel veel noten. Vooral de gitaar en pianosolo’s zijn kenmerkend voor deze band. Tegen het einde van de dag speelt de headliner van het festival: Dotan. Voor aanvang staat er een lange rij voor het Koninkskerkje. Wanneer de deuren dan eindelijk open gaan wachten jonge meisjes om hun grote idool dan eindelijk live te kunnen zien. Ze zingen dan ook elk woord met de zanger mee.

Op de Tôffel kenmerkt zich door een kleine omvang en een zeer gemoedelijke sfeer, maar laat de livemuziek niet vergeten worden wanneer wordt gesproken van een geslaagde 22ste editie.

Gezien: Op de Tôffel, op 22 juni 2014, in Vierlingsbeek.