No Waves & Sunrays: aanstekelijke garagepop uit Eindhoven met veel bekende gezichten

Eerste twee liedjes nu online, 19 september live op Club 3voor12/Eindhoven

Patric Muris ,

Als een duveltje uit een doosje was daar in juni opeens No Waves & Sunrays, een nieuwe Eindhovense band met een fris geluid. En veel bekende gezichten. Nieuwe superbands oprichten met samenraapsels van voormalige bands is een Eindhovense traditie aan het worden en tot nog toe pakt die bijna altijd wel goed uit. Bij No Waves & Sunrays zou dat weleens niet anders kunnen zijn. 3voor12/Eindhoven spreekt de band over het ontstaan ervan, de eerste release en de toekomstplannen.

Op 3 juni maakten enkele redacteuren van 3voor12/Eindhoven kennis met garagepop-band No Waves & Sunrays. Geheel onbewust, want het event waarop ze speelden was er nogal eentje onder de radar: als voorprogramma van een spontaan, door Mozes and the Firstborn georganiseerde, show van together PANGEA in Eindhoven, op Sectie C. Om te voorkomen dat het storm liep waardoor autoriteiten zich ongetwijfeld zouden inmengen vanwege brandveiligheid, of andere controlerende maatregelen, waren de meeste aanwezigen genodigden. Mooie plek om te debuteren (die ene show in Volkel even niet meegerekend) met een goed voorbeeld als hoofdgerecht.

Voor wie daar niet bij was even een voorstelrondje: No Waves & Sunrays bestaat uit vier bandleden: Noor Pullens (gitaar), Casper Pennings (drums), Mees Welmers (gitaar) en Stijn van der Vleuten (zang). Die laatste spreken we over het ontstaan van de band en zijn ambities: “Pullens is de oprichtster van de band, die al een tijdje met goed materiaal voor fijne garagesongs rondliep. Zij heeft de overige drie bij elkaar verzameld om deze band mee te vormen.”
Pullens speelde al gitaar in The Chase Club (voormalige band van Ernst-Jan van Doorn, huidige gitarist Mozes and the Firstborn) en Welmers is nog bekend als bassist van Kylfa, de rockband waar Raven Aartsen voor Mozes and the Firstborn drummer van was. Van der Vleuten heeft zelf naar eigen zeggen ook aardig in wat bandjes gerommeld, maar vermoedt niet dat die namen enige bekendheid oproepen. 


De link met Mozes and the Firstborn is zo al meerdere malen gelegd. Niet geheel toevallig dan ook dat de band Raven Aartsen heeft gevraagd de opname en productie van de eerste songs voor zijn rekening te nemen. Aartsen heeft met het opnemen van het debuutalbum van Mozes and the Firstborn veel ervaring opgedaan met zowel opnemen als produceren. Twee liedjes hebben ze inmiddels af: ‘Nervous’ en ‘Watch Out’, allebei te vinden op Bandcamp, waar ze gratis worden weggegeven. Van der Vleuten over de nummers: “Beide nummers zijn opgenomen in de Anker studio op Sectie C in Eindhoven, waar Mozes and the Firstborn repeteren en waar we ook met together PANGEA gespeeld hebben.”

‘Nervous’ is de A-kant en die is vrijwel direct na de release opgenomen in de megamix van 3voor12/Eindhoven met het beste van 2014, uitgebracht door Eindhovense bands. Naast de digitale release wil de band de twee nummers ook op 7” uitbrengen, maar daarvoor is geld nodig. Van der Vleuten: “We zijn aan het sparen, maar als een groot geldschieter dadelijk de nummers hoort en wil helpen, mag dat ook altijd. Voorlopig blijven we sparen en rondluisteren of er iemand is die dit wil uitbrengen. Wie weet gaat dat nog gebeuren.”

Als wordt gevraagd wat na de vinylrelease van de single de plannen zijn, antwoordt de zanger van de band zonder een tweede keer te hoeven nadenken: “Showtjes spelen. Iedere kelderbar in Nederland die we kunnen vinden, zijn we momenteel aan het aanschrijven om gewoon lekker vuige showtjes te gaan doen.”
Releaseplannen van een EP of zelfs een album worden bewust nog even uitgesteld: “Eerst willen we zo veel mogelijk live spelen. Dat zal ons goed doen denk ik.”

Wie de band live wil zien is bij deze van harte uitgenodigd voor de eerstvolgende Club 3voor12/Eindhoven, die op 19 september in de Effenaar plaatsvindt. Live is de band naar eigen zeggen onvoorspelbaar, energiek en een lust voor het oog. Daar gaat de redactie van 3voor12/Eindhoven graag in mee. No Waves & Sunrays is de eerste boeking, er zullen nog twee bands aangekondigd worden voor de showcase van 3voor12/Eindhoven, die traditiegetrouw de spannendste, leukste en beste bands van het moment voorstelt aan het Eindhovense publiek.