Radar Men from the Moon: “We zijn stoner moe en willen het andere spectrum van de psychedelica aanpakken”

Releaseshow nieuw album op 30 januari officiële kick-off van Eindhoven Psych Lab, nieuw psychedelisch festival in Eindhoven

Patric Muris ,

Spacerockers Radar Men from the Moon komen met een nieuw album, dat 30 januari gepresenteerd wordt in de kleine zaal van de Effenaar: ‘Strange Wave Galore’, zo luidt de titel. Ze zullen goede herinneringen hebben aan die plek, want ook het vorige album, ‘Echo Forever’, werd daar officieel voorgesteld aan het thuispubliek. Toen was de show nog de afsluiting van Club 3voor12/Eindhoven, nu doen ze het helemaal op eigen benen. En daarmee wordt meteen het startschot gegeven voor een nieuw Eindhovens festival: Eindhoven Psych Lab. Wat een nieuws opeens vanuit het spacerock-kamp. Tijd voor een gesprek met drummer Tony Lathouwers.

De aankondiging laat het lijken alsof het allemaal korte termijn werk is, maar niets is minder waar. Het album is al een hele tijd af, maar de feestdagen zorgden ervoor dat het nieuws even op zich liet wachten. Lathouwers: “We zijn vorig jaar begonnen met schrijven en hij is al opgenomen voordat we gingen toeren, in juni 2013 dus al.”

De vorige twee albums van de band verschilden behoorlijk van elkaar. Hoe gaat het nieuwe album klinken?
“Het is een kortere plaat. Vorige keer konden we niet alle liedjes op één plaat krijgen en moesten we nummers schrappen, nu hebben we er rekening mee gehouden dat het op één plaat past. Het zijn zeven nummers geworden, met een opzet met twee tussentracks waarin we hebben geëxperimenteerd met eigenlijk alleen synthesizer, om het afwisselend te houden en op te vullen. Die synthesizer is ook behoorlijk nieuw voor ons en dat is ook meteen de reden dat we nu aan het oefenen zijn met een nieuw bandlid: Niek Manders. We zijn nog aan het kijken hoe we dat gaan invullen: hij speelt in ieder geval live mee, maar zoals het er nu uitziet, wordt hij ook echt een lid van de band.”

Lathouwers laat weten dat de plaat toch weer anders gaat klinken dan de vorige: “We zijn allemaal andere muziek gaan luisteren en hebben meer gekeken naar de dansbare ritmes, maar ook shoegaze en noise en zelfs een beetje black metal af en toe – al zal je dat niet zo snel terug horen; we hebben echt veel verschillende genres gepakt om daar een mooie mix van te maken. We vonden de vorige plaat heel gaaf, maar we wilden toch iets meer afstand doen van het hele stonergenre. Het is nu iets meer dansbaar, iets sneller en iets korter. Iets punkier zeg maar.” 

Waar gedacht wordt aan nog gerichter schrijven voor de festivals is de daadwerkelijke reden van de smaakverandering een heel andere:
“Puur omdat we het zelf vet vinden. En omdat we allemaal toch wel een beetje stoner moe zijn en het andere spectrum van de psychedelica aan willen pakken. We zijn er net iets anders mee bezig dan twee jaar geleden. Maar dat is ook goed, zo kunnen we onszelf een beetje vernieuwen.”
 

De albumpresentatie in de Effenaar is een bijzonder moment om twee redenen: de geboorte van een nieuw album, maar ook die van een nieuw festival: Eindhoven Psych Lab, het psychedelische festival uit Liverpool dat door de Effenaar naar Eindhoven is gehaald. Dat Radar Men from the Moon die kick-off mogen verzorgen is geen toeval, want de band cureert de eerste dag van het festival: “Het is een tweedaags festival en wij gaan daar een podium cureren op de zaterdagavond: de Fuzz Club Records stage. Daar zullen dan allemaal Fuzz Club bands spelen. Hartstikke gaaf.”

Meer over Eindhoven Psych Lab is binnenkort te lezen op onze site. We blikken nog even terug met de drummer van Radar Men from the Moon naar de vorige show in de Effenaar, tijdens de clubavond van 3voor12/Eindhoven en trekken een lijn naar het heden: “Het was toen erg tof om daar te spelen en we dachten bij de release van dit album weer direct aan de Effenaar. Het wordt net als de vorige keer weer een audiovisuele show. Onze gitarist is nu zelf visuals aan het maken, samen met iemand van de kunstacademie in Den Bosch. Daar ben ik zelf ook heel benieuwd naar hoe dat gaat uitpakken. Verder wordt de hele zaal aangekleed als een Psych Lab. Er komen ook een paar gasten uit Liverpool, van Liverpool Psych Lab, de hele avond dj’en en vj’en.”

En tot slot: wat zijn de plannen na de release?
“We zijn bezig om in april weer naar Engeland te gaan, waar we zijn uitgenodigd voor een festival in Londen. En we zijn aan het kijken of we daar nog meer shows kunnen krijgen. Daarnaast staan we op Desertfest in Berlijn, er komt nog wat aan in Frankrijk en ik ga ook weer werken aan een zomertour (na de goede ervaringen van afgelopen lente red.). Daarna is het alweer het najaar en willen we toch wel wat meer in Nederland spelen. Daar hebben we de afgelopen jaren niet zo heel veel aandacht aan besteed.”

Dat klinkt als een jaar waarin helemaal wordt gegaan voor de muziek. Is dat ook zo of zitten studies en banen of iets dergelijks dan nog te veel in de weg?
“Nou, we studeren en werken nog wel, maar we zijn nu ook wel op een punt aangekomen om te gaan kijken hoe we band kunnen omzetten naar een stichting, zodat we kunnen werken voor onze stichting en zo ook wat geld kunnen verdienen. We verkopen best wel wat merchandise en die tourtjes brengen ook geld met zich mee dus we moeten eens gaan uitzoeken hoe we dat het beste kunnen aanpakken. Daar gaan we de komende maanden eens naar kijken.”  

De albumpresentatie van ‘Strange Wave Galore’ vindt plaats op 30 januari 2014 in de Effenaar. Dan start ook de early bird voorverkoop van de eerste editie van Eindhoven Psysch Lab, dat de Effenaar in samenwerking met Liverpool International Festival of Psychedelica organiseert.