Appelsap schenkt nieuw NL hiphopfestival in Eindhoven: Appelsap Light

The Opposites als headliner van eerste editie in het Klokgebouw

Timo Pisart ,

Op 22 maart vindt er een nieuw, indoor hiphopfestival plaats in het Klokgebouw te Eindhoven met The Opposites als headliner en het gaat meteen door tot 7.00 uur 's ochtends. Appelsap Light, heet het, uit de koker van het Amsterdamse festival Appelsap en in samenwerking met Paaspop. De eerste rij namen is geheel Nederlands, vertelt organisator Rogier Smalhout in 3voor12 Radio. “We komen naar de mensen toe. We zouden het leuk vinden als er nog een internationale act verrassingsding komt doen, maar voorlopig is het een celebration van Nederlandse hiphop en dat gaat in het Oosterpark ook altijd keihard.”

Appelsap, het festival dat al sinds jaar en dag plaatsvindt in het Oosterpark te Amsterdam, krijgt er een klein Eindhovens broertje bij. Het festival Appelsap Light werd vandaag onthuld in 3voor12 Radio op 3FM. Voor de eerste editie bevestigt Appelsap meteen een flinke zwik namen van eigen bodem: The Opposites is headliner, verder komen The Flexican & Sef, FS Green, Y’skid, Miggs de Bruijn, Vic Crezée en MC Lentini naar het binnenfestival in het Klokgebouw. En met TopNotch presenteert de organisatie een stage met aanstormende talenten als Digitzz, Ronnie Flex en 12van3voor12-act Ares.

Op 22 maart vindt in Eindhoven dus een mini-editie van Appelsap plaats, maar wel met een tikkeltje andere identiteit, denkt Rogier Smalhout. “Het is natuurlijk een industriële locatie en daar zullen we mee spelen, maar we willen er wel de gezellige, positieve vibe van Appelsap naartoe brengen.” Tenzij de kaartverkoop door het plafond gaat, rekent het festival op één podium en een capaciteit van zo’n 4000 man, “hoe Appelsap begon: als een block jam, gewoon knallen. We mogen tot 7 uur ’s ochtends door. Omdat het op zo’n afgelegen plek is, wil de gemeente niet dat er midden in de nacht in één keer 4000 man op straat staat. Vanaf 7 uur rijdt de trein weer, die kun je dus meteen pakken.”

Trof je op de reguliere editie van Appelsap al in een vroeg stadium buitenlandse buzzacts als Disclosure en Kendrick Lamar, Appelsap Light verwelkomt aanvankelijk louter Nederlandse acts. “We hebben in eerste instantie gekozen om nog niet in internationale namen te investeren. Het gaat supergoed met de Nederlandse hiphopscene, dat merkten we ook afgelopen Appelsap. We vinden het supervet om The Opposites ook in het Klokgebouw te programmeren.”

Appelsap (light) komt naar je toe

Appelsap speelde al langer met het idee voor een zogenaamde ‘satelliet-editie’, aldus Smalhout. “We hadden het er al een jaar of drie over. In eerste instantie dachten we aan een wintereditie in Amsterdam, maar de helft van het publiek van Appelsap komt van buiten Amsterdam dus dachten we: we komen naar de mensen toe.”

Met Boogie Down Breda en Definitie van Hiphop (in 013) had Brabant al twee gevestigde hiphopfestivals. Onlangs kondigde organisator MOJO bovendien het hiphopfestival Woo Hah in Tilburg aan en in het Klokgebouw vond eind vorig jaar de eerste editie plaats van We Are Electric met onder andere Major Lazer en Yellow Claw. Had het Brabants publiek behoefte aan meer hiphop? “Wij proeven dat het onder de rivieren leeft, maar zeker weet je het natuurlijk nooit. We hopen dat we met open armen worden ontvangen.”

De voorverkoop van Appelsap Light begint woensdag 29 januari om 09.30 uur ’s ochtends.