Albumrecensie: Radar Men from the Moon - Strange Wave Galore

Streven andere kant van de psychedelica aan te pakken waargemaakt op tweede album spacerockers

Guido Segers ,

De komende tijd zullen er weer diverse nieuwe platen verschijnen in regio Eindhoven. Er is er in elk geval één die niemand mag missen, en dat is de nieuwe plaat van de spacerockers van Radar Men from the Moon. Met hun sensationele debuut ‘Echo Forever’ hebben de heren de lat hoog gelegd en nu willen zij hun publiek opnieuw verrassen door een nieuwe koers te varen. Het resultaat is ‘Stranger Wave Galore’, waarvan de muziek op 30 januari tijdens de releaseshow in de Effenaar voor het eerst live gespeeld zal worden. Die avond staat daarnaast in het teken van het Eindhoven Psych Lab-festival waarvan Radar Men from the Moon de kick-off geven en het podium zullen delen met andere psychedelische bands. Het nieuwe jaar begint goed voor de heren.

De opener van de plaat, ‘Surrealist Appearance’, werd enkele dagen geleden al naar buiten gebracht op de website van Roadburn, voorzien van een videoclip. De video is een visuele trip, begeleid door muziek waarin modern en retro worden gecombineerd. Lome, galmende klanken suizen over een jachtig ritme nemen een vlucht in de ruimte. De song voelt als een trip over sonische golven ergens in de stratosfeer. Het nummer ‘Reverie’ geeft een moment van kalmte met majestueuze soundscapes die rijzen en vallen. Het heeft een beetje het gevoel van shoegaze, zoals Amusement Parks On Fire het ooit maakte.

Als je wilt benoemen wat er allemaal te horen is op de plaat, dan kun je wel een hele platenkast opentrekken. Natuurlijk is de psychedelische stonersound nog wel te horen, maar het geluid is veel complexer geworden. ‘Stranger Wave Galore’, de titeltrack bijvoorbeeld, heeft een baslijn als het fundament van een flatgebouw dat een aardbeving met gemak trotseert. Repetitief gitaarwerk wordt begeleid door de ritmesectie die het nummer in eerste instantie maakt, maar die rollen draaien later weer om. Ook zit er een beetje postrock in verborgen, die ligt tussen de hectiek van 65DaysOfStatic en het deinende van God Is An Astronaut.

‘The Sweet Confusion’ heeft weer zo’n ouderwets lekkere riff die door het hele nummer loopt. Het klinkt zowaar funky, zonder dat je meteen met je heupen wil gaan schudden. Kenmerkend aan het nummer is het gevoel van verloren raken in de muziek. In die zin doet het dan ook denken aan oude progrock uit de begintijden. Zonder dat het daar ooit op gaat lijken trouwens, want het lijkt eigenlijk nergens op, maar ook dat weer in de best mogelijke betekenis.

Bij het nummer ‘Opaque’ lijkt de muziek los van de grond te komen. Scherende klanken dwalen door de leegte, terwijl de song voortbeweegt. Hier en daar klinken er sporen van de simpliciteit van punkrock in door, zoals de loopjes die enorm simpel klinken, maar doeltreffend zijn geplaatst.

Afsluiter ‘What The Lightning Said’ opent kil en klinkt bijna mechanisch met hamerende drums. Plots klinken weer die soepele gitaarklanken, maar zonder de kalmte van eerder. Hectisch en nerveus, steeds meer scheurend en weer tot plotselinge kalmte. Even enkel wat zoet getokkel op de gitaar, maar dan zwelt de song weer aan. Een crescendo, gevuld met distortion die langzaam wegzakt in een golf van ruis. De daaropvolgende stilte betekent het einde van een weergaloze plaat.

Met ‘Strange Wave Galore’ hebben Radar Men from the Moon hun streven om compleet anders te zijn, waargemaakt. Met zo’n ommezwaai is het de kunst om dat als een logische stap na het debuut te laten klinken en dat is geslaagd. De plaat is meeslepend, zonder ooit te veel te willen of te hard te gaan. Dit is muziek om live te beleven en dat kan morgen al, tijdens de albumpresentatie in de Effenaar.

‘Strange Wave Galore’ verschijnt op 30 januari 2014 in eigen beheer op cd en bij Fuzz Club Records op vinyl.