Radar Men from the Moon lanceren nieuwe plaat vol overtuiging in Effenaar

Veelbelovende aftrap Eindhoven Psych Lab

Tekst: Guido Segers / Fotografie: Paul Verhagen ,

Deze donderdagavond mag met recht spannend genoemd worden: niet alleen brengen de spacerockers van Radar Men from the Moon hun nieuwe album voor het eerst ten gehore, ook wordt de line-up bekend gemaakt van Eindhoven Psych Lab. En bij het horen van die line-up heeft menig liefhebber van psychedelische rock vermoedelijk even een sprongetje van blijdschap gemaakt.

Those Foreign Kids

De avond gaat van start met Those Foreign Kids. Dit duo maakt noisy post-punk die de bezoekers alvast flink wakker schudt. Zowel de drummer als de gitarist schreeuwen de longen uit hun lijf, terwijl de drums als een reeks kleine explosies klinkt. Dit geweld wordt afgewisseld met een wat vlakker geluid met rustige zang. Vervolgens weer scheurende gitaren en heftige ontladingen. Helaas lijkt niet elke bezoeker deze muziek te waarderen, waardoor de zaal nog niet erg vol staat. Er wordt wat rondgeneusd in de platenbakken in de lobby.

The Oscillation

Het Britse The Oscillation krijgt meer waardering. De band staat in een rechte lijn aan de rand van het podium opgesteld, drums in het midden. Van een korte soundcheck gaat de band meteen over tot de orde van de dag. Over een fundament van fuzzy baslijnen en onverstoorbare drums dwarrelen hypnotiserende zang- en gitaarpartijen neer. Het geluid is stevig en gelaagd als een hap stamppot. De muziek lijkt misschien simpel, maar de band weet het publiek volledig in te pakken met hun kunsten. De indrukwekkende lichtshow vult het optreden goed aan. Een enkele bezoeker staat dan ook met een verdwaalde blik te staren naar de schermen aan het plafond.

Radar Men from the Moon

Dan het slotakkoord, waar de avond eigenlijk om draait: de albumpresentatie van de band die in juni ook een podium zal cureren tijdens Eindhoven Psych Lab: Radar Men from the Moon. De bandleden staan in opperste concentratie op het podium. Zoals eerder bekend gemaakt in een interview met 3voor12/Eindhoven, sluit vanaf vanavond een vierde ruimtevaarder bij de groep aan: Niek Manders. Hij zorgt voor een nieuwe invulling van de ruimtegeluiden van de band. Op de plaat is hij nog niet te horen, maar live blijkt al snel de toegevoegde waarde van deze extra man, die veel effecten (bij) stuurt. Het nieuwe album, ‘Strange Wave Galore’, wordt in zijn geheel gespeeld en dat wordt strak gedaan. De set begint met ‘Surrealist Appearance’, ook opener van het album, dat de hele zaal meteen tot zwijgen brengt. Een goed gevulde zaal gaat op reis met Radar Men from the Moon. Er is geen tussenstop en geen pauze: deze trip gaat aan één stuk door. 

Er wordt door de band opvallend weinig gebruik gemaakt van de lichtinstallatie. Eén enkele  projectie op de zwarte achterwand leukt de setting op. Het lijkt een bewuste keuze te zijn, om zo de muziek zelf vooral te laten spreken. Interactie met het publiek is er niet, maar die is ook niet nodig. Terwijl de suizende klanken door de zaal razen, wordt iedereen meegezogen. Er is een goede balans tussen het scheurende gitaargeluid en de korte momenten om even adem te halen. Tussen de nummers door worden ook rustmomenten genomen, waarin de bandleden wat snelle blikken uitwisselen voor de volgende lancering.
De plaat was al klasse, maar ook live weet de band te overtuigen. 6 en 7 juni komen ze terug naar de Effenaar, voor een show tijdens het hoofdfestival van Eindhoven Psych Lab.