Cross-Linx 2014: Tim Fite, wat moeten we daar nu weer mee? Cross-Linx 2014: Tim Fite, wat moeten we daar nu weer mee?

Mafketel eerste klas leeft in eigen wereldje

, Tekst: Koen van Hees / Fotografie: Brendy Wijdeven

Cross-Linx 2014: Tim Fite, wat moeten we daar nu weer mee?

Mafketel eerste klas leeft in eigen wereldje

Tekst: Koen van Hees / Fotografie: Brendy Wijdeven ,

Tim Fite is de vreemde eend in de bijt van het Cross-Linx festival van 2014. Het komt niet vaak voor dat iemand in het Muziekgebouw optreedt zonder instrument(en). Hij is meer gangmaker dan muzikant en moet het meer van beelden hebben dan van muziek.

HET OPTREDEN
Tim Fite, in het Muziekgebouw tijdens Cross-Linx, op 7 februari 2014.
 
DE ACT
Zo’n tien jaar geleden was Tim Fite onderdeel van het hiphopduo Little-T and One Track Mike. MTV mocht hun videoclips graag draaien. Solo draait Fite ook al sinds 2005 mee en heeft maar liefst tien albums uitgebracht. Live zien we hem gewapend met alleen een microfoon en een scherm waarop clips met de daarbij horende muziek wordt getoond. Veelal zijn het filmpjes met Fite zelf in beeld, op sommige momenten zijn er wel vier Tim Fites in beeld. Behalve de zang is alles vooraf opgenomen. Fite zingt mee met de muziek die hij op z’n laptop aan zet.
 
HET NUMMER
‘Twin sister’ is een verhaaltje over twee zusjes die alles hetzelfde doen. En dat alles wordt ook benoemd. Niet echt interessant. Zoiets kun je ook op een willekeurig moment online kijken als je je echt verveelt. Fite laat een powerpoint-slideshow zien en doet de voice-over. Wat moeten we hier nou weer mee? Iets wat eigenlijk wel over heel de show is te zeggen.
 
HET MOMENT
Plaatsvervangende schaamte als Fite “fuck fuck fuck” zingt en er op het scherm iemand genaamd Sexy Leroy verschijnt, die met zijn handen laat zien hoe dat moet. En dat zeker een minuut lang.
 
OOK OPMERKELIJK
Zomaar tussen de liedjes door worden er korte tekenfilms getoond op het scherm. Zo ook The Dog & Pony show episode #2. Op zich een prima titel voor een serie, maar de uitwerking is mager. Een hond vraagt een pony of die zin heeft om te huilen. Het antwoord is ‘ja’ waarop er een bloedende ledemaat in beeld verschijnt en de twee gaan huilen. En dat was het…
 
HET PUBLIEK
Het publiek bestaat uit zo’n dertig paardenkoppen waarvan er twee net zo gek als Fite zijn. Eentje fluit om de halve minuut op z’n vingers en dan was er nog de gast die dit wist af te wisselen met een luidkeels ‘whoohoo’ op z’n tijd. Zelf loopt Fite ook af en toe door het publiek, iedereen aansporend te dansen. Iets te enthousiast, dus meer dan een handje vol mensen krijgt hij niet mee.
 
HET OORDEEL
Deze act heeft niks op Cross-Linx te zoeken. Probeer anders eens de 24-uurstent op Lowlands.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven