The 101’s: “We vonden onze ware identiteit en eenheid in onze muziek”

Band vindt label, een sound en vooral zichzelf

Guido Segers ,

Het is een tijdje stil geweest rond The 101’s. De band trad een paar jaar terug veel op naast grote namen op bekende podia, maar daarna waren ze een tijdje zoek. Begin 2013 kwam de band weer tevoorschijn met een nieuwe sound en uiteindelijk het eerste full-length album. Tijd om polshoogte te nemen, dus we bellen met de band tijdens de repetitie. Zanger Andy Vossenberg voert het woord namens het rockende viertal.

Zijn jullie tevreden met de nieuwe plaat? 
Ja, we zijn heel tevreden hiermee. Het is de plaat geworden die we wilden maken.”

We hebben wel even moeten wachten op jullie eerste full length album, terwijl jullie al een paar jaar bezig zijn. Hoe komt dat?
Dat klopt, sinds 2006 al zelfs. We hebben in de begintijd wat aangemodderd, qua stijlen en met wat we deden. We hebben toen heel veel geleerd en vooral gedaan wat we vet vonden, dus dat heeft zo een tijdje geduurd. Eigenlijk tot we ‘Get What You Deserve’ uitbrachten in 2010.”

Toen was The 101’s een veel gehoorde naam in Eindhoven en omstreken. Grote optredens, support act zijn bij namen als Bad Religion, Beatsteaks en de Heideroosjes… En toen werd het stil, tot begin 2013. Wat gebeurde er? 
Nou ja, we waren al een tijd ons ding aan het doen, maar we  kwamen niet verder. We hadden eigenlijk alle dingen gedaan die op dat moment bereikbaar waren en daarna waren we zoekende. We zijn daar toen best een tijdje zoet mee geweest.”

Op zoek naar waar jullie als band heen wilden? 
“Zoeken naar wat we zijn, wie we zijn en wat bij ons past, eigenlijk. We hadden natuurlijk een hoop ervaring, maar eigenlijk kwamen we niet vooruit en modderden we maar door. Het is ook zo dat we van alles deden qua muziek, maar niet iets waar we allemaal achter stonden. We waren dus ook op zoek naar een identiteit en eenheid in onze muziek, één stijl waar we allemaal achter konden staan.”

Wat is het verschil tussen hoe jullie voorheen klonken en de sound van nu? 
“Eigenlijk van alles. We lieten ons erg beïnvloeden door net wat we op dat moment tof vonden. Het ene moment maakten we punk, dan weer rock-n’-roll of speedrock. Teksten gingen vaak over bier, zuipen en flauwekul, dat was meer waar het in een band spelen om draaide. We hadden natuurlijk een hoop plezier, dat wel, maar het beperkte ons wel. Punk zat er wel altijd in, dat wel. We zaten toen ook nog allemaal op school, nu doen we andere dingen. We waren veel jonger en beïnvloedbaar door alles dat we tegenkwamen. Met de jaren is dat eruit gegaan en zijn we geworden wie we nu zijn, als band en als individuen. We zijn als band volwassen geworden, met één sound en één koers, waar we allemaal achter staan en waar we ons goed bij voelen.”

Uiteindelijk heeft wel even geduurd toch, tot die eerste full length?
Dat is ook waar de titel over gaat, ‘For The Years’: een ode aan de jaren vooraf, die ons als band gemaakt hebben tot wat we nu zijn. Niet heel cliché bedoeld, maar toen deze naam naar voren kwam, hadden we met z’n allen zoiets van: dat is ‘m!  De plaat is dus het verhaal van The 101’s geworden eigenlijk.”

Van jullie oude muziek is ook weinig terug te vinden online, tenminste niet op jullie website. Is daar bewust voor gekozen?
“Ja, maar dat is niet omdat we ons ervoor schamen of zo. Het zijn goede jaren geweest, waarin we ongelooflijk veel hebben geleerd en meegemaakt. We hebben nu een nieuwe sound, een nieuw label en een band die eigenlijk weer vanaf nul begint. Dan moet je dat ook achter je laten. Daarnaast is het anders ook verwarrend voor luisteraars, want we willen nu één stijl uitstralen. Daar kun je niet die oude platen bij gebruiken natuurlijk. Zo is het dus ook duidelijk voor de luisteraars welke kant we op zijn gegaan. Gelukkig hebben we goede contacten met ons label, die gasten hebben ons daar ook bij geholpen. White Russian Records weet en begrijpt wat wij als band willen zijn en dankzij hen vonden we die weg ook. We hebben met een schone lei een doorstart gemaakt.”

Jullie zitten net als die andere punk-act uit Eindhoven, Call It Off, bij White Russian Records. Daar kwam eerder al single ‘Annihilation’ uit en nu dus ‘For The Years’. Hoe is dat tot stand gekomen?
Dat is eigenlijk heel soepel gegaan. We kenden die gasten al langer en dan raak je aan de praat. Wij waren terug bij af, helemaal aan het begin weer met The 101’s en nog erg zoekende. Zij hadden daar wel interesse in en toen is besloten die plaat uit te brengen. Gewoon twee nummers en dat vonden zij een tof idee. Het zijn echt fijne mensen die hard werken en graag meedenken. Op dat moment hadden we het ook echt nodig, die opsteker. Een label dat in ons gelooft en bovendien staat voor dat, waar wij voor wilden staan als The 101’s. We hebben al ongelooflijk veel uit die samenwerking gehaald, dus het is een perfecte samenkomst van omstandigheden geweest.”

Via het label kwamen jullie vervolgens in contact met Robin van Loenen, verantwoordelijk voor de opname van de plaat. We kennen hem onder andere van Destine. Een interessante keuze. 
Zeker, maar wel eentje die enorm goed heeft uitgepakt voor ons. Robin was heel enthousiast over onze band, te meer omdat hij zelf nog nooit muziek als die van ons had opgenomen. We hebben voor een nieuwe studio gekozen, we wilden vooral nieuw klinken. Robin begreep dat en heeft ons daarbij geholpen. Ook dit is via het label gegaan, omdat zij wisten dat wij oldschool punkrock wilden maken. Ze bevolen ons Robin aan, dus twijfel hadden we niet. Robin heeft ongelooflijk veel werk voor ons gedaan en dat zonder een eigen stempel op het geluid te willen drukken. Hij heeft ons echt geholpen met het vormgeven van de sound die we wilden hebben. Hij heeft er bovendien die Amerikaanse punksound van weten te maken. Ik weet niet hoe ik dat moet uitleggen, hij kent gewoon trucjes die de plaat die bijzondere sound heeft gegeven die we zochten.”

14 maart was de release van het album, samen met die van twee andere Eindhovense poppunk-bands. Zit er iets in het water in Eindhoven? 
Nee, het is puur toeval dat we allebei op hetzelfde label zitten en uit Eindhoven komen. Zoals wij met het label praten doet Call It Off dat ook, zo kom je op zo’n idee. Je wilt een nieuwe plaat het liefst met toffe bands presenteren, dat de rest ook zo uitkomt, dat is toeval. Op dit moment zijn er toevallig veel goede bands in Eindhoven.

Nu we het toch over live spelen hebben: krijgt jullie Europese tour een vervolg dit jaar? En wat voor plannen zijn er verder? 
We hopen dit jaar nog veel mooie shows te spelen, vette support rollen en natuurlijk ook op festivals te staan. Er gaat in ieder geval een Europese tour komen in het najaar. Het album komt uit in Duitsland, België en Italië en we willen in elk geval ook daar spelen. En misschien ook in Frankrijk, als we toch bezig zijn. In mei spelen we in het voorprogramma van Red City Radio bijvoorbeeld. En dan volgend jaar een nieuwe plaat… Nee, dat zullen we wel zien. We gaan hard werken, er moet nog veel geregeld worden en gebeuren dus we krijgen het nog druk!”

Zijn er nog andere dingen die jullie kwijt willen?
We hopen dat de plaat goed ontvangen wordt. We willen graag reacties krijgen. Wel graag goede natuurlijk, geen kutreacties, haha. Nee, dat is flauwekul natuurlijk. We hopen dat mensen de plaat gaan beluisteren en naar onze optredens komen. Dan wordt 2014 het jaar van The 101’s.”