XO Live 2013: DJ Sandstorm, Modestep, Diplo en Porter Robinson XO Live 2013: DJ Sandstorm, Modestep, Diplo en Porter Robinson

Deel 2 van uitgebreid verslag outdoor dancefestival op Aquabest

, Tekst: Michael Janiec, Patric Muris, Sanne van Gastel / Fotografie: Mandy Roos, Patric Muris, Erik Jan Sijbers

XO Live 2013: DJ Sandstorm, Modestep, Diplo en Porter Robinson

Deel 2 van uitgebreid verslag outdoor dancefestival op Aquabest

Tekst: Michael Janiec, Patric Muris, Sanne van Gastel / Fotografie: Mandy Roos, Patric Muris, Erik Jan Sijbers ,

Met enkele grote exclusieve namen zoals Justice, Knife Party en Sub Focus, die op XO Live hun enige Nederlandse optreden geven, en zon voorspellende weersberichten, heeft Extrema het goed voor elkaar voor de editie van 2013. De line-up is gevarieerd en mooi uitgesmeerd over verschillende stages waar alle varianten van de dance terug te vinden zijn. Opvallend zijn de invloed van hiphop op alle stages en de dominante plek voor dubstep. Knife Party is de headliner van de indoor main stage, Justice die van de outdoor. Maar er zijn veel meer smaakmakers. 3voor12/Eindhoven was er de gehele dag bij en deed verslag, dat opgeknipt wordt in vijf delen. Om het behapbaar te maken. In deel 2: DJ Sandstorm, Modestep, Diplo en Porter Robinson.

DJ Sandstorm | 15.00 - 16.00 uur | Chromium

Een veld met een podium dat vlak voor één van de drukste paden van het festival is gelegen; het geeft de betreffende dj enigszins een voor- en nadelige situatie. De uit Goes afkomstige DJ Sandstorm heeft hierbij bewust voor een unieke insteek gekozen. Naast zijn optreden als dj, wordt de muziek door een ander aangevuld: een man met een saxofoon speelt een live-improvisatie gedurende de mix van de dj, wat zorgt voor een aantal mooie momenten in de set.

Zijn openingsnummer dat begint met een opname, van wat op de stem van Morgan Freeman lijkt, klinkt als een authentieke introductie. Naadloos weet DJ Sandstorm de muziek aan elkaar te mixen. Veel soul- en jazzinvloeden worden gekoppeld aan best aanstekelijke ritmes en tempo’s, met zo nu en dan een uitstap naar jaren 90 dancemuziek. Het klinkt warm, energiek en ook wel rustgevend. Dit optreden is op de juiste plek en tijd zo lijkt, meer mensen stoppen om te luisteren en vele die zaten, zijn inmiddels opgestaan. (MJ)
 

Modestep | 15.45 - 16.45 uur | Quartz

Een drumsolo bij een dubstep-act?! Bij Modestep wel. Het is in alle opzichten een onconventionele danceact. Rock en dance worden energiek samengebracht in een pakkende mix met naar metal neigende gitaarsolo’s en emo zang. Met een drummer, gitarist, dj en zanger staat Modestep op het podium van de indoor main stage. Als soort van heuse band. De gitarist zet zijn benen ver uit elkaar iedere keer als hij zijn gitaar aanslaat en de zanger rent in het rond als de zanger van Linkin Park in zijn beginjaren. Zo zingt hij overigens ook bij vlagen. Wat een energie, wat een performance. Waar veel acts pretenderen een live-act te zijn, scheidt Modestep hier even het kaf van het koren. Het aantal eigen releases is te beperkt om het volledig met eigen materiaal te doen en dus komen er naast hun eigen producties ook genoeg tracks van andere artiesten voorbij in hun mashup die helemaal live aaneen wordt geregen. Er wordt een voorschot genomen op Knife Party, dat later op de dag in dezelfde tent zal optreden, door diens ‘Bonfire’ in de setlist op te nemen en ook het gras van Major Lazer wordt een beetje voor de voeten weggemaaid door een van hun tracks te draaien.

Wat er ook voorbij komt in de mix, de drummer blijft ongelofelijk knap het geluid van de dj volgen. Of het nou eigen materiaal is, of dat van The Partysquad of The Prodigy: hij blijft moeiteloos bij. Alleen Nirvana’s ‘Smells Like teen Spirit’ laat hij even lopen. Evenals de zanger die een mooie soulvolle stem heeft, maar niet moet proberen Kurt Cobain te imiteren. De gitarist speelt een aparte laag over de muziek en hoe vreemd het ook oogt bij al die bass bombast, het klopt. Erg sterke outsider van de line-up dit, een hoogtepunt van de dag. (PM)

Diplo | 16.50 - 18.15 uur | Quartz

Dj en producer Diplo knalt er meteen goed in met een trapnummer. Dit blijkt een voorbode van de rest wat komen gaat. Trap voert de boventoon in zijn set, afgewisseld met dubstep, hiphop, dancehall, electro en house. Al snel wordt duidelijk dat hij niet alleen gedreven is in het dj-en, maar ook in het mc-en. Hij beklimt regelmatig de dj-booth en met zijn typische mc-stem weet hij het publiek op te hypen en mee te krijgen in zijn energieke set. Als hij het publiek vraagt geluid te maken, dan joelen de bezoekers, als hij het publiek vraagt de handen te laten zien, dan steken de bezoekers hun vuisten in de lucht. Wat hij er vervolgens als extraatje bij krijgt, zijn mensen die bij elkaar op de nek gaan zitten, wapperende vlaggen en rondvliegende luchtbedden, ballonnen en strandballen.

Diplo’s set is ontzettend veelzijdig, maar ook veeleisend; op een gegeven moment vraag je je af of je nog wel de energie hebt om door te gaan, maar jawel hoor, die is er. Zijn set is zo opgebouwd dat je je steeds afvraagt wat er nu gaat komen, je blijft geboeid. ‘Get Lucky’ van Daft Punk, ‘Higher Ground’ van TNGHT, ‘Harlem Shake’ van Baauer, ‘You & Me’ van Disclosure, ‘Nigga’s in Paris’ van Jay-Z en Kanye West: er is geen moment om je te vervelen en stil te staan. Je gaat door en je moet door, want Diplo laat je niet met rust. Denk je die rust eindelijk te kunnen vinden als hij ‘Get Free’ van Major Lazer als afsluiter inzet, handelt hij dit nummer ook in stijl af: hij gooit er een lekker trap-sausje overheen. (SvG)

Porter Robinson | 18.15 - 19.40 uur | Quartz

De rijzende ster van de jonge Amerikaan Porter Robinson heeft vele deuren voor hem geopend. Zo ook deze grote boeking van bijna anderhalf uur op XO Live 2013. Quartz is verreweg de grootste indoor tent van dit festival en inmiddels aardig gevuld. Een led-wand van vele meters strekt zich in de breedte van het podium.

Porter Robinson draait redelijk divers. Een samenspel van verschillende tamelijk harde EDM stijlen zoals electro, dubstep en drum ‘n’ bass. Het is vooral gericht op de dansvloer en in dat opzicht slaagt de muziek. Hij staat erg fanatiek op en neer te springen tijdens zijn optreden, terwijl het immense led-scherm de meeste visuele begeleiding verzorgt. De schaal van het scherm is immens waardoor de kleurrijke patronen de kans krijgen hypnotiserend mee te dansen op de muziek.

Porter Robinson weet goed het publiek te geven wat zij wil: een innemende ervaring, doordrenkt van artistieke genialiteit. Het publiek is bijzonder goed vermaakt waarbij de muziek de luisteraar op een epische reis meeneemt, die zelfs een bezoek brengt aan hardstyle. Veel van de muzikale climaxen wordt kundig met de ledverlichting gedramatiseerd. (MJ)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven