Opening nieuw poppodium Nul Zes in tien beelden

Verslag door de ogen van een bezoeker

Patric Muris ,

Op 8 september 2013 opende Nul Zes zijn deuren. Het kleine podium op het NRE-terrein ontvangt voor de opening Elephant Stone en voorprogramma The Silhouettes. De avond is geprogrammeerd door de Effenaar, dat in Eindhoven blijft rondkijken naar interessante locaties voor niet-mainstream-concerten, die te klein zijn voor de eigen concertzalen of daar simpelweg minder goed tot hun recht komen. Nadat de programmering in Area51 op Strijp-S aan banden is gelegd, heeft de concertzaal gekeken naar alternatieven, voor een podium met eenzelfde ongedwongen sfeer. En die is bijzonder goed gevonden in Nul Zes.

Nul Zes is een klein zaaltje, dat gelegen is in een vervallen, wat troosteloos pand uit de jaren 60. Om er te geraken moet eerst een groot parkeerterrein van het NRE-terrein overgestoken worden tot aan de versmalling toe. Daar worden bezoekers welkom geheten met een touw vol met lichtbollen. Bij aankomst staat de geïmproviseerde barbecue (een winkelwagen waarvan de bodem is bedekt met bakstenen met een laagje houtskool erbovenop) nog te smeulen. Het verhaal doet de ronde dat één van de tien initiatiefnemers van Nul Zes hier een heerlijk maal op heeft bereid voor de optredende bands.

De opening van Nul Zes is bijgewoond als nieuwsgierige bezoeker. Door de ogen van een bezoeker. En hoe leggen bezoekers van een concert doorgaans hun ervaringen vast? Juist, via een mobiele telefoon. Die is dan ook veelvuldig zichtbaar in Nul Zes; om de hippe locatie, maar ook om de sitar van Elephant Stone vast te leggen. 3voor12/Eindhoven doet mee en brengt de openingsavond van Nul Zes in beeld met een smartphone in tien beelden: van de entree tot aan de nabespreking op het sfeervolle buiten’terras’ met loungeplateau. Veel gehoord tijdens die nabespreking: ‘Wat is Elephant Stone goed en wat verraste het voorprogramma leuk.’ En: ‘Wat knap dat uit twee speakers op standaard zo’n goed geluid gehaald kan worden.’ En dan wordt het psychedelische licht binnen nog onbenoemd gelaten. Een concert in Nul Zes is een beleving gebleken voor de muziekliefhebber die graag iets nieuws ontdekt. Tijdens Hit The City zal het volgende concert, georganiseerd door de Effenaar, plaatsvinden in Nul Zes.

Gezien: de opening van Nul Zes met Elephant Stone en The Silhouettes, op 8 september 2013.