Albumrecensie: ZES - Love Will Take Albumrecensie: ZES - Love Will Take

Geen zesjescultuur bij ZES

, Daan Krahmer

Albumrecensie: ZES - Love Will Take

Geen zesjescultuur bij ZES

Daan Krahmer ,

ZES is een en al mysterie. Hoe deze Eindhovense producer heet, eruit ziet of hoe oud hij is, is vooralsnog onbekend. We moeten het doen met een van achteren genomen foto, waarop we de gestalte van een man zien; ZES is een hij, zoveel is zeker. Deze man draait hard in discotheken en clubs als bekende dj, maar als ZES kan hij zijn ei kwijt als introverte geluidstovenaar. Wanneer hij op het podium staat als zijn alter ego is er enkel een silhouet te zien achter een groot, bijna ondoorzichtig scherm. Al even mysterieus, en doordacht, was de aanloop naar de release van zijn tweede plaat. Zes (!) augustus, exact een maand voor de officiële release, stond 'Love Will Take' plots online. 3voor12/Eindhoven bespreekt het album, dat vandaag is uitgekomen bij Fog Mountain Records.


In tien maanden tijd heeft ZES een duidelijke ontwikkeling doorgemaakt. Het meer lieflijke karakter van het debuutalbum 'Outcry' heeft plaats gemaakt voor een donker, diepgaand en spannend geluid. Een poging dit geluid te beschrijven zou leiden tot vergelijkingen met de hiphop beats van Flying Lotus, de duistere dubstep van Burial en het volle en opzwepende geluid van Rustie, gecombineerd met de ambient van Aphex Twin ten tijde van zijn 'Richard D. James Album'. Een genreoverstijgend geluid dat je eenvoudig door een collectie van tien liedjes meesleurt. 'Love Will Take' is daarmee bovenal een solide plaat geworden met zowel een dans- als een luisterkarakter. 
 
Bijzonder is dat ZES zelden samples van anderen gebruikt. Zijn samples maakt hij veelal zelf, met zijn stem, een gitaar of iets anders dat hij al eerder opgenomen heeft. Zo passeert er een melodieus gitaarloopje in 'Hybernate' dat vaag doet denken aan The xx, klinken er veel verknipte lettergrepen in 'In Too Deep' en zijn er moeilijk te definiëren geluiden te horen aan het begin van 'Breaking'. Is het een schop die over tegels schraapt? Of toch metaal dat doorgezaagd wordt? Het komt de mysterieuze sfeer in elk geval ten goede. ZES maakt muziek die uit vele lagen is opgebouwd en bol staat van de details,  waarvan er zich  bij iedere luisterbeurt steeds meer onthullen. Zeker wanneer je 'Love Will Take' door een koptelefoon beluistert. 
 
'Love Will Take' duurt slechts 29 minuten. Er gebeurt echter zoveel op deze plaat dat hij veel langer lijkt te duren. Het klanktapijt is divers en de plaat is constant spannend. Voor een plaat die ‘gewoon’ werd opgenomen in de slaapkamer is de productie ook uitstekend te noemen. Het geluid klinkt goed en verrassend helder, waardoor je al snel wegdroomt in de mix. Tussen alle ratelende beats, diepe bassen en vele bliepjes is ook tweemaal de stem van ZES te horen. Zo klinkt in het titelnummer 'Love Will Take' een redelijk zwaar stemgeluid dat zowel kalm en soulvol als beheerst klinkt. In 'End' lijkt het alsof dezelfde stem eerder een onderkoelde en langzame rap produceert dan een zangpartij. Het past prima bij de donkere en dromerige sfeer van de muziek. Met plaatafsluiter 'Hesitate' is het einde luchtig, maar ook dit is een track met veel emotie erin. De noten worden gevoelig aangeslagen en lossen als wolkjes op in het geheel. Wanneer de laatste drone langzaam wegsterft, blijf je nog even in trance zitten.
 
Schimmen, rookgordijnen en mistbanken waar de zon half doorheen schijnt. Het zijn beelden die de lading van de filmische elektronica van ZES anno 2013 prima weten te dekken. Met 'Love Will Take' zet ZES een grote stap vooruit. Een stap waarmee ZES, in elk geval op papier, op internationaal niveau kan meedraaien. Of dit de realiteit gaat worden, zal de tijd leren. Eén ding mag duidelijk zijn: dit album blijft niet alleen beperkt tot Eindhoven. Cijfer? Een omgekeerde zes.

'Love Will Take', het tweede album van ZES verschijnt 6 september 2013 bij Fog Mountain Records op cd en vinyl. Het album is digitaal op iTunes te verkrijgen. Op 26 september presenteert ZES ‘Love Will Take’ in 013 Tilburg. 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven