Paaspop 2013: Een vos als Stuurbaard Bakkebaard verliest zijn streken niet

Nieuw album blijkt het gouden ei

Patric Muris ,

“Zijn we er godverdomme toch he? Dat hadden jullie niet verwacht hè?” vraagt Stuurbaard Bakkebaard-frontman Timo van Veen aan het publiek dat massaal is afgekomen op het optreden van de Eindhovense band in de Jack Daniel's Stage. Op het laatste moment is het trio toegevoegd aan de line-up nadat een week eerder het nieuwe album ‘Boys Do Cry’ op alle verwachtingen overtreffende wijze is gelanceerd in een uitverkochte Effenaar. De bazen van Eindhoven zijn terug en ze zijn van plan de boel weer eens flink op stelten te zetten.

CONCERT
Stuurbaard Bakkebaard, Jack Daniel's Stage, zondag 31 maart.

MUZIEK
Rock. Blues. Bluesrock. Rauw en authentiek gebracht door de meest eigenzinnige band van Eindhoven.

PLUS
Alle nummers van het eerste deel van de set, met ‘Tony’ en ‘I Didn’t Understand How It Could Be Done, But I Amazed Myself’, hun zelf zo genoemde ‘Radar Love’, als absolute hoogtepunten. De drie bandleden zijn eigen entiteiten, met allemaal hun eigen eigenaardigheden, maar ze spelen evengoed feilloos samen. En met veel schwung. Zanger-gitarist Timo van Veen beweegt als een hofnar over het podium, drummer Marc Koppen slaat al fluimend en met zijn tong uit de mond hangend er op los en bassist Onno Kortland lijkt alle rek uit zijn contrabas te willen halen tijdens het plukken en trekken aan de snaren. Wat een drive, wat een geluid. Helemaal plus.
 

MIN
Het laatste deel van de set is beduidend minder sterk. Er worden meer oude nummers gespeeld en die lijken toch iets van het verleden in zich mee te dragen dat niet goed in het heden past. Ze worden harder, wat moeilijker en ze missen gewoonweg wat flair in de set van vandaag. En Van Veen, moet dat nou? Zoveel vloeken op een religieuze feestdag als deze?

CONCLUSIE

Het leek even een monsterscore te gaan worden voor Stuurbaard Bakkebaard, maar de band kan het hoge niveau van het eerste deel niet vasthouden. Dat zit hem vooral ook in de opbouw van de set: de nieuwe nummers klinken frisser en worden gretiger gebracht. Wat krachten verdelen over de setlist lijkt dus het devies. Maar geef ze even deze mannen. Ze zijn er pas net (weer).

CIJFER
8+