Paaspop 2013: Handsome Poets spoelen kater weg

Flinke dosis jolige positiviteit is precies wat Phoenix nodig heeft

Freek Verhulst ,

Het is maar zeer de vraag of er nog iemand in dit land leeft die niet op z'n minst één nummer van The Handsome Poets kan meeneuriën. Nadat in 2011 'Dance The War Is Over' door het ganse land schalde als themanummer van de bevrijdingsfestivals, wurmde 'Sky On Fire' zich afgelopen zomer als tune bij de NOS-uitzendingen van de Olympische Spelen nog in ons collectief geheugen. De Phoenix-tent is echter maar matig gevuld voor de Gouwenaren, al is dat wellicht ook te wijten aan de nodige zomertijdverwarring, in combinatie met een ouderwetse festivalkater.

CONCERT
Handsome Poets, Phoenix, zondag 31 maart 2013.

MUZIEK
Springerige poprock met synthesizers en een enkel uitstapje naar disco.

PLUS
Waar de band in den beginne nogal stijfjes en studentikoos oogde, lijken de heren steeds meer afscheid van dat imago te nemen. De set staat muzikaal als een huis en nummers worden op de juiste plekken uitgebouwd voor publiekinteractie, om dat ultieme festivalgevoel te creëren. Frontman Tim van Esch is allerminst de beste zanger die in het vaderlandse muzieklandschap ronddartelt, maar ontwikkelt zich ondertussen wel tot een uitstekende entertainer, die binnen een mum van tijd de toch al gewillige tent (die gedurende de set steeds verder volloopt), helemaal naar zijn hand zet. De verzuurde katerkoppen veranderen binnen no-time in lachende gezichten die uit volle borst meezingen. De positivo-pop - "Everything is alright!" - van de Handsome Poets lijkt precies wat de Paaspoppers nodig hadden na een koude, korte nacht.

MIN
Hoewel Van Esch duidelijk zijn Engelse uitspraak heeft bijgeschaafd, is die nog altijd niet om over naar huis te schrijven. Dat is storend, vooral omdat Van Esch toch al niet heel gemakkelijk zijn noten pakt. Zoals mijn zanglerares zou zeggen: "Je zingt niet los genoeg!"

CONCLUSIE
De Handsome Poets hebben zich in de afgelopen jaren uitstekend doorontwikkeld. Het nieuwere materiaal van de 'moeilijke tweede' 'Sky On Fire' mengt uitstekend met dat van het selftitled debuut. Als de laatste plooien in het komende seizoen worden gladgestreken, heeft Nederland er een zeer degelijke festival-act bij.

CIJFER
7+