Paaspop 2013: Fijn fisje met Frank Lammers

Brabants chauvinisme in de Loco Royale

Clemens Lambermont ,

De Loco Royale was aan het begin van deze zondagavond even het paleis van acteur Frank Lammers. Of nou ja... paleis, Vaticaan is een betere benaming. Deze op en top Brabander besloot namelijk om gehuld in een pauselijk gewaad doet hij zijn best om wat Brabantse gezelligheid te brengen in de Loco Royale.

Wat dat inhoudt, Brabantse gezelligheid? Gratis pannenkoek… uh ‘streuf’, slap geouwehoer en Brabantse spreekwoorden/uitdrukkingen waarvoor hij iemand in huis heeft gehaald die ‘alles van Brabant weet’. De eerste vragen aan deze deskundige: “waar kan ik bier halen” en “waar kan ik pissen”. Goed, leng dit hele geheel aan met de juiste dosis Brabantse (carnavals)hits, en je hebt ongeveer de sfeer te pakken.
 
Het publiek vindt het prachtig. Hoewel niemand echt gekomen lijkt te zijn voor Frank Lammers, wordt zijn show bijzonder gewaardeerd. Dit geldt vooral voor zijn muzieksmaak: Brabo-klassiekers als ‘Hee Gaode Mee’ en ‘Wat Zullen We Drinken?’ worden met luid gejuich en bierdouches onthaald. Zoals een tevreden kijkende bezoeker opmerkt: “dit is gewoon carnaval”.
 
En dat is iets waar je wat van moet houden. De gemiddelde hardcore-Brabander zal dit allemaal waarschijnlijk prachtig vinden, ieder ander zal zich waarschijnlijk totaal verloren voelen in een tent waarin iedereen echt ‘loco’ lijkt geworden. Dat over the top Brabantse vind je leuk of niet. Gelukkig voor Frank leek het erop dat bijna iedereen in de zaal Brabants was. ‘Brabantse gezelligheid’ creëren was daarna natuurlijk piece of streuf.