Paaspop 2013: Beardyman blijkt eigenzinnig en veelzijdig entertainer

Stardust blijft geduldig, maar climax blijft uit

Freek Verhulst ,

De technologie staat voor niets. Een volwaardige techno/drum 'n bass/dubstep-set neerzetten in een volle festivaltent, daar heb je tegenwoordig alleen nog je stem en een enkel keyboardje voor nodig, met dank aan een bataljon aan loop- en effectpedalen. En een flinke dosis uniek talent natuurlijk, want weinigen zullen zo bijzonder goed kunnen beatboxen als Beardyman

CONCERT
Beardyman, Stardust, Paaspop, zondag 31 maart 2013.

MUZIEK
Voornamelijk drum 'n bass, maar ook techno, dubstep en trap.

PLUS
Beardyman boeit alleen al door de unieke manier van produceren. In de Stardust valt van alle gezichten die ene vraag af te lezen: "Doet 'ie dat nou echt állemaal met zijn stem?" Nou, grotendeels wel dus. Beardyman heeft de regie in handen en laat dat op haast nonchalante wijze geregeld blijken, door de set plotseling stil te gooien voor een - uiteraard geënscèneerd - telefoongesprek, of omdat hij zogenaamd schrikt van een fotograaf. Het lijkt niet uit te maken wat hij flikt, want de Stardust eet uit zijn hand. Bijzonder is ook het oor voor detail bij het live inzingen van zijn sets: werkelijk elk klein bijgeluidje heeft functie. Wanneer men de ogen sluit, is daardoor nauwelijks nog te raden dat er geen DJ aan het werk is, maar een echte live-entertainer.

MIN
Ja, natuurlijk is het te begrijpen, maar het is wel erg jammer dat de set keer op keer stokt zodat er nieuwe samples kunnen worden ingezongen. Vooral omdat dit vaak op momenten gebeurt dat er juist iets in de zaal lijkt te ontstaan; de echte climax blijft daardoor helaas uit. En alsof dat nog niet erg genoeg is: Beardyman heeft niet eens een baard!

CONCLUSIE 
Beardyman is een unieke act in zijn genre, dus een absolute aanrader om dit seizoen nog te checken.

CIJFER
8