Paaspop 2013: Balthazar: sexy, strak en groots

Belgische hoogvliegers tonen zich terechte kandidaat voor de troon

Thijs Portz ,

De voorraadpot met goede Belgische bands lijkt maar niet leeg te raken: de reeks grote namen en beloften is schier eindeloos. Waar dEUS jarenlang de ongenaakbare koning was, lijkt de abdicatie van die band zich al in stilte te hebben voltrokken. Een nieuwe lichting aast op de troon, met Balthazar als voornaamste kroonprins. De band won zo ongeveer elke Belgische muziekprijs die er bestaat en oogstte louter lovende recensies voor zijn twee uitgebrachte albums.

CONCERT
Balthazar, Phoenix, zondag 31 maart.

MUZIEK
Balthazar maakt onderkoelde, spannende en sexy indie. Strakke, kale beats worden ondergedompeld in een bad van synthesizers en gitaarpartijen die bol staan van de effecten. De nummers kenmerken zich door een vakkundig opgebouwde spanningsboog waarbij het elke keer maar weer de vraag is of het al dan niet tot een explosie komt.

PLUS
Gouden standbeeld voor drummer Christophe Claeys. Als een Duitse stoomtrein dendert hij door de set heen. Hij legt, met zijn minimale drumstel, het ene na het andere strakke fundament neer en houdt zijn bandgenoten als een strenge moederkloek voortdurend bij de les. Balthazar speelt harder dan ooit, maar behoudt de onderkoelde en sexy toon die de band op plaat zo uniek maakt. De stukken die de band samen zingt, komen hard binnen en zijn ronduit indrukwekkend.

MIN
Eentonigheid. De Belgische kroonprinsjes spelen op één tempo en wijken daar niet of nauwelijks vanaf. Het moet echter gezegd dat de kwaliteit van dat ene tempo wel erg hoog is.

CONCLUSIE
In ogenschouw nemend dat Balthazar het best tot zijn recht komt in een kleine zaal, is het bewonderenswaardig hoe goed het materiaal van de band in een grote tent overeind blijft. Balthazar is een one-trick-pony, maar wel het beste paardje van de Belgische stal.
 

CIJFER
8+