Paaspop 2013: De tenenkrommende revueshow van Amariszi

Polderbalkan weet nergens juiste snaar te raken

Thijs Portz ,

De kans dat een festivalpubliek los gaat op goede Balkanbeats en klezmer, is net zo groot als de kans dat je dronken oom playbackend op je bruiloft gaat dansen wanneer ‘Paradise By The Dashboard Light’ uit de speakers knalt: een zekerheid. Mits goed gebracht, is een feest verzekerd. De goede muziek die voor aanvang van het optreden gespeeld wordt en het spannende ‘Balkan Chaotika’ dat op de backdrop van de band prijkt, beloven in ieder geval veel goeds.

CONCERT
Amariszi, Restolounge, zondag 31 maart 2013.

MUZIEK
Een bonte mix van gypsy, Balkanbeats en klezmer. Met standaard, in pak geklede, driemans blazerssectie. Veelal in het Nederlands gezongen en met speelse toneelstukjes waarin vooral de trompettist en de zangeres de hoofdrollen vertolken.

PLUS
Amariszi trekt alles uit de kast om het weinige publiek over de streep te trekken. Zangeres Merel Simons, een plaatje, deelt gratis drank uit, er gaan opblaasbananen het publiek in en op het podium wordt er flink op los gedanst.

MIN
Waar te beginnen? De revue-achtige toneelstukjes en poses van de band doen vermoeden dat de show geregisseerd is door Albert Verlinde. Alsof je naar een slecht geacteerde musical aan het kijken bent. Hoewel de band zijn best doet en veel lol lijkt te hebben, ontbreekt het de acht muzikanten aan elke vorm van charisma. Maar het belangrijkste is dat de nummers van Amariszi kwaliteit ontberen. Waar zijn de broodnodige catchy blazers en waarom wordt bijna elk nummer ontsierd door misplaatste solo’s?
 

CONCLUSIE
Amariszi slaat de plank vandaag volledig mis. Alle goede bedoelingen en inzet ten spijt, is het optreden nauwelijks het aankijken waard. Leuk voor studentenfeestjes, Paaspop is duidelijk te hoog gegrepen.

CIJFER
4