Long Life Heads: “Fans van Woody & Paul moeten gewoon wegblijven”

3voor12/Eindhoven in gesprek met Woody Veneman over zijn nieuwe band met ‘de overblijfselen van Woody & Paul’

Patric Muris ,

Vorig jaar, aan het eind van het jaar, maakten Woody & Paul bekend ermee te stoppen. Na een afscheidsshow op de valreep van 2012 hield de band het voor gezien. Voorgoed. Paul van Hulten ging verder als Man From The South en Woody Veneman begon met zijn muzikaal salut aan Woody Guthrie. Dat de twee muzikale broeders elkaar echter niet los zouden laten, blijkt een klein jaar later. Long Life Heads, zo heet de nieuwe band van wat Veneman noemt ‘de overblijfselen van Woody & Paul’. Het geluid is heel anders, maar of fans van het Americana en blues-duo moeten wennen, is nog maar de vraag.

Deze week verscheen een officieus persbericht met daarin de zin “Ik heb een nieuwe band en ik ben super trots.” Afzender: Woody Veneman, die opnieuw samenwerkt met Paul van Hulten. Ze werken er al bijna een jaar aan, maar aanstaande zaterdag zullen ze dan voor het eerst in het openbaar verschijnen: Long Life Heads. Over de samenstelling van de band wordt wat geheimzinnig gedaan, met gemaskeerde foto’s op Facebook en een terughoudende Veneman in gesprek met de programmamaker van 3voor12/Eindhoven radio afgelopen woensdag. De normaal zo graag vertellende Veneman houdt zich in de uitzending wat afzijdig, maar uiteindelijk wordt toch het nodige losgepeuterd: “Long Life Heads zijn de overblijfselen van Woody & Paul na een jaartje quarantaine in een vochtige kelder onder de skatehal, met een flinke portie vernieuwingsdrang en een strenge selectie voor de nummers. Het zijn gewoon jongens die hoog gaan inzetten.” Die jongens zijn in ieder geval Woody Veneman, Paul van Hulten en de drummer van Woody & Paul: Joshua van Iersel. Maar wie is dan die vierde? “Dat is het wonderkind van Eindhoven. Thijs uit Bergeijk. Die hebben we geselecteerd uit de crème de la crème van bassisten uit Eindhoven. En uit audities bleek dat Thijs de man was. Of ja, eigenlijk manneke.”

Woody & Paul maakten blues, Americana, pop en zelfs wat rock, maar wat het ook precies was, het is helemaal niet meer terug te horen in Long Life Heads. Veneman: “Al die stijlen die jij noemt, haha, daar is niets meer van over. Hoe het dan wel heet, daar mogen anderen over oordelen. Wij zijn eigenlijk altijd al erg beinvloed door begin jaren 90 grunge en dat soort muziek. Je weet wel: Lemonheads, Afghan Whigs, Teenage Fanclub, Echo and the Bunnymen - dat soort bands en misschien is dat er dit keer wel uitgekomen.” Fans van Woody & Paul moeten inderdaad wel even heel flexibel zijn met dit nieuwe geluid, al denkt Veneman daar heel anders over: “Nee, die moeten gewoon wegblijven. En wegkwijnen bij die oude platen. Het is tijd voor iets nieuws, daarom zijn we ook gestopt.”


Aanstaande zaterdag is de eerste openbaring, in Area51. Veneman over het eerste optreden van Long Life Heads: “Het zit allemaal nog wel in de try-out-fase, het is nog niet dat we al een plaat klaar hebben. We hebben wel al een heleboel nummers klaar, al gooien we er ook regelmatig weer veel weg. We gaan het deze keer op onze manier doen, niet mee met de waan van de dag en gewoon iets neerzetten waar we zelf ook verbaasd door raken.” Ook over het uitbrengen van de nummers heeft de band al zijn eigenzinnige ideeën: “Het is wel de bedoeling om uiteindelijk een album uit te brengen, maar wat is dat nog anno 2013: een album uitbrengen? Daar moeten we eens een soort nieuwe vorm voor bedenken, daar zijn we nu mee bezig.”

Dat er al genoeg materiaal is, blijkt wel uit de duur van de set aanstaande zaterdag: “We spelen drie kwartier tot een uur. Dat is wel speciaal, want de Area mag natuurlijk geen concerten meer doen, maar ze mochten er nog eentje van de gemeente en de bewoners en dat is deze geworden. Dat is wel dubbel cool. En we hebben ook nog een andere gave band uit Tilburg/Eindhoven: Fake Billy & The False Prophets, met een bassist uit Eindhoven.”

En wat volgt er na zaterdag als jullie gehoord zijn en mensen weten van jullie bestaan? Wat kan er dan verwacht worden van Long Life Heads?
“Dan gaan we nog meer nummers maken en kunnen mensen ons boeken. Als wij ook interesse hebben zeg maar. Kijk, als we een plaat hebben, moeten we gewoon aan de bak, maar nu zitten we nog in de experimentele fase – zitten we al een jaar, maar nu durven we het ook te laten horen – en dan is alles nog open.”

Long Life Heads zijn zaterdag 16 november 2013 voor het eerste live aan het werk te zien in Area51, het laatste concert van het Eindhovense poppodium. Aanvang: 20.00 uur. Entree: gratis.