Naked Song 2013: Jonathan Jeremiah weet aandacht grote zaal niet vast te houden

Britse zanger solo wederom op zijn best

Tekst: Rob de Vries / Fotografie: Hanneke Wetzer ,

Lange wachtrijen voor de ingangen van de grote zaal al voor negenen tonen aan dat zich met Jonathan Jeremiah een echte headliner aandient. Nadat MC Lucas de Man de zaal op fenomenale manier heeft opgewarmd klinkt bij opkomst van Jeremiah en zijn vierkoppige band een oorverdovend applaus en is zelfs voor aanvang van het concert al een staande ovatie te ontwaren, dat belooft wat.

Gezien
Jonathan Jeremiah, op 15 juni 2013 tijdens Naked Song, in het Muziekgebouw.

Muziek
Jonathan Jeremiah programmeren op een festival dat bekend staat als een plek waar je échte singer-songwriters kunt zien en ontdekken, is geen voorspelbare keuze. Jeremiah maakt soulvolle popmuziek die op een warme zondag lekker weg luistert. Met bescheiden radiohitjes als ‘Happiness’ en ‘Heart of Stone’ weet hij in ieder geval de grote zaal van het muziekgebouw behoorlijk vol te trekken. 

Plus
Jeremiah is solo op zijn best. Dat heeft hij al verscheidene keren bewezen. Toch kiest hij er nog steeds voor om een voltallige band mee te nemen. Wanneer hij solo echter ‘How Half-Heartedly We Behave’ ten gehore brengt laat hij zien dat hij niet meer begeleiding nodig heeft dan enkel zijn eigen gitaar. Vooral in het begin van de set is de band wat rommelig. Na het solo nummer lijken de muzikanten ook wakker geschud en met ‘Gold Dust’ van zijn laatste album weet de band eindelijk te overtuigen.

Min
De band die Jeremiah bij zich heeft versterkt hem niet, en dat is nog zacht uitgedrukt. Vooral in een van zijn grootste hits ‘Heart of Stone’ bewijst de band zijn frontman een slechte dienst. De drummer en bassist zitten er een paar keer naast waardoor het nummer gewoon niet over komt. Daarbij komt dat het repertoire van Jeremiah zich niet perfect leent voor een festival als dit. Dat valt echter niet echt toe te schrijven aan de artiest zelf, ware het niet dat het live ook allemaal maar wat voort kabbelt. Dit is muziek die je op de achtergrond prima kunt horen, maar waar je niet echt voor gaat zitten om naar te luisteren.

Conclusie
Jonathan Jeremiah zou er goed aan doen om eens solo een tour te doen. Ondanks geslaagde concerten met het Metropole Orkest klinkt de Brit op zijn best wanneer hij alleen met een gitaar om zijn nek op het podium staat. Zijn oeuvre bevat prima liedjes maar uiteindelijk komt het optreden mede door een matige band niet echt los.

Cijfer
6,5