Naked Song 2013: Ron Sexsmith moet het 100% van zijn liedjes hebben

Een nieuw jasje zou hem goed doen!

Tekst: Koen van Hees / Fotografie: Hanneke Wetzer ,

“Wie kent Ron Sexsmith niet?”, vraagt de host van de kleine zaal. Veel mensen steken hun hand op. En dat is een probleem. Ron Sexsmith heeft namelijk een kind, en die moet ook eten. Maar Sexsmith heeft ook een ander probleem. Iedere keer als hij dreigt door te breken verandert hij van stijl, raakt zijn luisteraars kwijt en moet weer nieuwe vinden.

Gezien
Ron Sexsmith, op 15 juni 2013 tijdens Naked Song, in het Muziekgebouw.

Muziek
Ron Sexsmith begint rond 1985 als coverartiest. Op het moment dat dat een beetje begint te lopen besluit hij met covers te stoppen en zelf liedjes te gaan schrijven. Tegenwoordig speelt hij melancholische folkliedjes. Sexsmith speelt vandaag het grootste deel van de set op gitaar en wijkt maar voor een paar liedjes uit naar piano. Een instrument dat zijn voorkeur niet geniet. Tijdens het spelen moet hij immers nadenken en daar houdt hij niet zo van.

Plus
Een toegift op een festival, zelfs als hij uitloopt. Sexsmith krijgt alle ruimte van de organisatie die maar al te goed weet dat het een unieke artiest in huis heeft gehaald.

Min
Een storing verpest veel gitaarliedjes. Verder is er een bekend probleem met Sexsmith. Anders dan zijn naam doet vermoeden, heeft Ron Sexsmith nul sexappeal. Sterker nog, hij heeft totaal geen uitstraling. Hij belooft bij een volgend bezoek aan ons land een ander pak aan te doen, maar of dat zal helpen is de vraag.

Conclusie
Met een tijdloze set brengt Sexsmith veel mensen in beroering, echter lang niet iedereen. Veel mensen vroegen zich voor het festival af waarom Sexsmith niet in de grote zaal stond. Aan het einde van het concert wordt pijnlijk duidelijk waarom: de zaal is dan half leeggelopen en slechts een klein deel van het publiek krijgt de fijne toegift maar mee.

Cijfer
8