Naked Song 2013: Patrick Wolf laat lang op zich wachten

Technische mankementen kunnen feestje in het Muziekgebouw gelukkig niet verpesten

Tekst: Koen van Hees / Fotografie: Hanneke Wetzer ,

Ter gelegenheid van zijn tienjarige jubileum als publicerend muzikant heeft Patrick Wolf een compilatie gemaakt van zijn hits en fanfavorieten. Alles is uitgekleed en gestript, en alleen het broodnodige is overgebleven op Sundark & Riverlight. Kortom, een invitatie voor het Naked Song Festival kon niet uitblijven.

Gezien
Patrick Wolf, op 15 juni 2013 tijdens Naked Song, in het Muziekgebouw.

Muziek
Door de jaren heen heeft Wolf bewezen dat hij niet in één genre te vangen is. Hij schuwt niks om te laten horen tot waar hij toe in staat is en laat zich niet beperken door instrumenten. Er ligt en staat dan ook veel op het podium vanavond. Wolf bespeelt piano, harp, viool en een vier snarige gitaar. Hij wordt bijgestaan door accordeonist Willemwiebe van der Molen die er de hele tour al bij is.

Plus
Patrick Wolf is een excentrieke verschijning. Hij loopt beter op naaldhakken dan de gemiddelde vrouw en weet zich aardig raad met make-up. Vanavond is hij gekleed in tuniek (met aan het einde van de set alle knoopjes los), kisten met wollen sokken en daar tussenin een broekrok-achtig iets waarvoor (nog) geen Nederlands woord gevonden is. Halverwege de set verdedigt Wolf zijn kledingkeuze door te stellen dat hij op een nudistenfestival dacht te spelen. Als Wolf begint te spelen is het shockeffect van zijn excentrieke verschijning al verdwenen. Het past gewoon. Evenals zijn kledingstijl is zijn muziek intrigerend en uitbundig tegelijk. Krachtige uithalen worden afgewisseld met intieme adempauzes.
 
Min
Een hoop technische problemen zorgen ervoor dat Patrick Wolf 45 minuten op zich laat wachten. Problemen die, zo blijkt later in de set, niet allemaal verholpen zijn. De harp komt niet door op de monitor, het looppedaal werkt niet mee en de gitaar wordt op een houtje-touwtje manier versterkt. Door al die mankementen is Patrick een beetje van slag. Iets wat hij wegwerkt door grapjes te maken en wijn te drinken. Iets waarvoor we hem niet kunnen veroordelen. Sterker nog, je gaat met hem meeleven. Wolf zit vanavond goed in z’n vel, maar als het looppedaal het bij het inzetten van het laatste nummer begeeft en hij vervolgens de tekst vergeet tijdens een a capella versie, besluit hij dat het toch maar tijd is om naar huis te gaan.
 
Conclusie
Force majeur in het kwadraat, maar Patrick Wolf laat zich niet wegpesten door de problemen op het podium en maakt er een groot feest van. Pas als de energie op is en een tekst is vergeten, is het klaar met de pret. En het publiek dik tevreden.

Cijfer
9