Naked Song 2013: Niemand in het Muziekgebouw heeft meer soul in zijn stem dan Alex Vargas

Laat eventuele scepsis maar thuis, ze zijn er niet tegen bestand

Tekst: Patric Muris / Fotografie: Brendy Wijdeven ,

“Alex Vargas, dat is die gladde toch?” is er te horen als bezoekers het programmaboekje bekijken. Ja, Vargas zou ergens zo de vervanger kunnen zijn van singer-songwriters als Gavin DeGraw en Pete Murray op de playlist van 3FM. Hij heeft zo’n zelfde stemgeluid, dat altijd wel prettig in het gehoor ligt. Maar de gronden van Vargas zijn dieper, zijn authenticiteit reikt vele malen verder.

Gezien
Alex Vargas, op 15 juni 2013 tijdens Naked Song, in het Muziekgebouw.

Muziek

Singer-songwriter in de basis: gewapend met alleen een akoestische gitaar en soulvolle stem. En een sympathiek – stereotype – voorkomen met krulletjes en geruit overhemd. Geen technische snufjes voor Vargas, minimalisme is het sleutelwoord. Vargas zingt veelal over de liefde. En over het leed en verdriet dat het hem kost, altijd met een intense bezieling. Net als vele andere acts vandaag, precies zoals aangekondigd door een van de hosts van het festival.

Plus

Er is vandaag niemand in het Muziekgebouw te vinden met meer soul in zijn stem dan Vargas, dat is een ding wat zeker is. Het expressionisme in zijn gelaat benadrukt al zijn met emoties geladen woorden: opgetrokken wenkbrauwen, strak getrokken keel met opgezwollen aders en samengeknepen ogen. Bij singer-songwriters is het een kwestie van je gelooft ze of niet. En Vargas laat er geen twijfel over bestaan, je zal hem hoe dan ook geloven. Je wordt, of je dat nou wil of niet, deelgenoot van zijn leed. Met sterk aangezette stem, samenknijpende kopstem en gedoseerde uithalen roert hij net zo lang totdat de ziel gevonden is. Aanvankelijke scepsis zijn er niet tegen bestand.
 

Min
Als er dan zo diep gewroet wordt in de ziel, is het oppassen met overdrijven. Want dan gaat het averechts werken. Een zin als “I’ll dry every tear before you discover it”, neigt naar pathetiek. Maar die zin komt dan wel weer uit het mooiste nummer van de set, een nieuw nummer dat (helaas) niet op de EP staat.

Conclusie

Vargas heeft het concept van Naked Song goed begrepen: hij speelt een ontwapenende set in al zijn eenvoud. Zijn stem is krachtig, zijn teksten zijn intens, zonder te overweldigend te zijn. De rij bij de cd-verkoop wordt al heel snel heel lang na afloop: het wow-effect heeft dus op meerderen grip gekregen.

Cijfer

8+