Naked Song 2013: Mister and Mississippi houden kleren aan

Utrechts kwartet wordt overschaduwd door eigen bombast

Tekst: Thijs Portz / Fotografie: Hanneke Wetzer ,

Tijdens een vroege showcase-sessie op de Mixstage vertelt zanger/percussionist Samgar Lemuël Jacobs dat zijn voltallige band twee weken geleden pas afgestudeerd is aan de Herman Brood Academie. Een hele prestatie als je bedenkt wat Mister and Mississippi het afgelopen jaar allemaal hebben meegemaakt. De Utrechtse folkband werd vrijwel meteen opgepikt door 3FM, oogstte niets dan lofuitingen en speelde op ongeveer elk podium in Nederland. Benieuwd of de vier de bombast, die op het album nog vaak opduikt, vandaag op het Naked Song Festival achterwege laten.

Gezien
Mister and Mississippi, op 15 juni 2013 tijdens Naked Song, in het Muziekgebouw.

Muziek
Mister and Mississippi ‘cruisen’ naar eigen zeggen tussen indie-folk en dreampop. In rustige, vaak meerstemmig gezongen nummers wordt vakkundig gebouwd aan een — vaak langdradige — climax. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar de geweldige zang van het viertal, waarbij vooral de wereldstem van zangeres Maxime Barlag de band toegevoegde waarde geeft.

Plus
De muzikaliteit van de vier muzikanten. Zo ongeveer elk nummer wisselen de vier van instrument waarbij aan kwaliteit niets ingeboet wordt. De intieme gedeeltes van de nummers klinken als een klokje en het viertal krijgt de grote zaal van het Muziekgebouw met gemak mee. Extra plus voor de uitgeklede sessie op het Mix Stage. Zonder enige aankleding of versterking — Jacobs gebruikt de zijkant van een reiskoffer als drumstel — betoveren Mister and Mississippi het aanwezige publiek en laten zien hoe weinig het nodig heeft om een goed nummer over te brengen.

Min
De climax die hardnekkig keer op keer de kop opsteekt. Kleine liedjes ontaarden in zielloze, rock-achtige stukken. Buiten het feit dat de geweldige nummers het niet nodig hebben, maken de hardere passages weinig indruk.

Conclusie
Mister and Mississippi manifesteren zich vandaag als een muzikale Tikkel: hard van buiten, zacht van binnen. En we weten allemaal dat het uiteindelijk maar om een ding draait: de binnenkant.

Cijfer
7,5