Naked Song 2013: Lake Forest ontkomt niet aan gedwongen keuze

Singer-songwriter kan geen fans van Jonathan Jeremiah afsnoepen

Tekst: Patric Muris / Fotografie: Lionne van der Hagen ,

Lake Forest, het alias van Will Whitwham, heeft het geluk om vlak voor én vlakbij de show van headliner Jonathan Jeremiah te spelen op de Effenaar-stage. Dat betekent immers volle bak bij aanvang, als de mensen al ongeduldig staan te wachten totdat ze naar binnen mogen. Dat geluk draagt ook de pech met zich mee dat zijn show nog even doorgaat als de deur van grote zaal open gaat. Het stelt hem voor een gedwongen keuze: of hij weet het publiek langer aan zich te binden, ook als Jonathan Jeremiah al start, of hij slaagt daar niet in en ziet zijn publiek gemarginaliseerd worden.

Gezien
Lake Forest, op 15 juni 2013 tijdens Naked Song, in het Muziekgebouw.

Muziek
Melancholieke folk, in het klein gebracht. Geen meerstemmige zang, geen multi-instrumentalisten: alleen maar Will Whitwham en zijn gitaar.

Plus
Lake Forest heeft een sympathiek en oprecht voorkomen. Dat pleit voor Whitwham en zijn muziek, die samen een verhaal vertellen. Hij legt het zwaartepunt in zijn stem en zijn teksten. Zijn gitaarspel is vrij minimalistisch, maar door te spelen met de effectenkastjes die voor zijn voeten liggen, weet hij het een stuk spannender te maken. Hoogtepunt van de set is ‘Autumn Skies’, een sterk nummer dat prachtig wordt uitgevoerd.

Min
De set is eenzijdig; veel van hetzelfde en niet spannend genoeg om te blijven boeien. De nummers komen maar zelden aan en hoe groter de afstand van het podium, hoe groter het verlies aan impact. Whitwham speelt ingetogen, maar verliest daardoor ook bereik. En als zijn inleidingen dan ook nog eens vol zitten met vanzelfsprekendheden voor hem, maar niet voor het publiek, verliest hij nog meer het contact met het publiek.

Conclusie
Het ene koppeltje is druk met elkaar in gesprek tijdens Lake Forest, het andere valt elkaar in de armen. Het geeft goed weer hoe dun de scheidingslijn is. De set is vrij kort, maar toch al snel langdradig. Het effect op grote schaal is duidelijk als de deuren van de grote zaal open gaan en Jonathan Jeremiah op het punt staat te beginnen: nog maar een fractie van de overvolle foyer bij aanvang is gevuld, Lake Forest is massaal ingeruild. Misschien heeft hij geen eerlijke kans gehad op lijfbehoud, maar als die er wel is geweest, heeft hij hem zeker niet gegrepen.

Cijfer
5,5