Naked Song 2013: Jeffrey ‘Less Is More’ Foucault

Amerikaan rijdt in laagste versnelling maar maakt nog steeds indruk

Tekst: Thijs Portz / Fotografie: Brendy Wijdeven ,

Al jaren nét onder de radar. Platen uitbrengen die steevast goed ontvangen worden, getrouwd zijn met een vrouw, Kris Delmhorst, die net zo’n goede platen uitbrengt, en nog steeds niet helemaal doorbreken. Ziehier, het verhaal van Jeffrey Foucault. De man uit Wisconsin staat al jaren garant voor prima releases en krijgt dit jaar geheel terecht de kans om het Naked Song Festival kennis te laten maken met zijn grote talent.

Gezien
Jeffrey Foucault, op 15 juni 2013 tijdens Naked Song, in het Muziekgebouw.

Muziek
 
Jeffrey Foucault is Americana pur sang. Alle stijlen die het Amerikaanse songbook bevat, komen voorbij. Snufje blues, gelijk deel country. Een snik waar die van pas komt, maar nergens te veel. Goede stem, goede melodieën, goed gitaarspel. Weinig verheffend, maar volgens het songboekje.

Plus

Foucault, compleet met cowboyhoed en zonnebril, slaagt er samen met sidekick Hayward Williams in de tijd in Eindhoven wat langzamer te doen verlopen. Met spaarzaam ingekleurde en droog gespeelde nummers zet het duo een sfeer neer die meer dan op zijn plaats is op het Naked Song Festival. De lome, trage nummers over alledaagse zaken als Jezus en TV worden op rake wijze gespeeld en laten een diepe indruk achter. Niet in de laatste plaats door de perfecte invulling van pianist / gitarist Williams. 
Min
Muziek voor liefhebbers. Voor variatie en dynamiek moet je niet bij de heren aankloppen. Verveling en verzadiging zijn dan ook nooit ver weg.
 
Conclusie
Er zijn van die acts die nooit bij een groot publiek doorbreken, maar die door muzikanten en kenners van het genre op handen gedragen worden. Hetzelfde geldt voor Jeffrey Foucault. De kans dat hij ooit een hit scoort in Nederland is nihil, maar dat maakt zijn muziek niet minder goed. Degelijk, geloofwaardig, goed gebracht en aangenaam.

Cijfer
8