Naked Song 2013: Communeband Twin Forks scoort hoogst op entertainment

Bontere mix van stijlen nog niet gezien op Naked Song

Tekst: Patric Muris / Fotografie: Lionne van der Hagen ,

De Effenaar-stage staat er bekend om tijdens Naked Song het tegenwicht te programmeren: minder soloartiesten, meer bands. En dus ook meer volume. Deze editie is het (na Rogier Pelgrim) lang wachten daarop, tot aan Twin Forks. Maar zo zeg, wat een vrolijkheid opeens. Twin Forks is ontstaan door vier muzikanten die elkaar hebben leren kennen bij een commune aan een moeras. Terwijl ze probeerden te voorkomen dat ze door de muggen werden gestoken en Malaria zouden krijgen, speelden ze graag samen muziek. Niet zelden covers en dat is tot op de dag van vandaag terug te horen in de set. Bron van deze biografie: de band die graag vertelt tussen de nummers door.

Gezien
Twin Forks, op 15 juni 2013 tijdens Naked Song, in het Muziekgebouw.

Muziek

Uptempo popfolk met een hillbilly randje, met gevoel voor gospel en een voorliefde voor covers.

Plus
De muziek van Twin Forks maakt vrolijk. De zeer toegankelijke mix van pop en folk en meerstemmige zang zet aan tot meedoen en is zelfs een verademing na alle voorgaande acts. Twin Forks delen niet hun leed, maar juist hun liefde voor het leven. Het liefst vieren ze dat samen met het publiek dat dan ook veelvuldig wordt gevraagd mee te doen. Door te klappen of ‘hey’ of ‘ho’ te zingen. Gebeurt dat niet, dan gooit de frontman zijn skills als entertainer in de strijd en gaat het publiek alsnog overstag. Niet hoogstaand, maar wel zeer vermakelijk. 

Min
Het is wat makkelijk (de drummer verveelt zich opzichtig) en vaak rommelig. En de tweede en derde stem zijn lang niet altijd zuiver. Zo strak en zo glad als de kuif van Chris Carrabba zit, zo slordig worden de nummers bij vlagen gespeeld. Soms wordt het weggelachen en is het ok, soms bijten ze even op hun tanden en gaan ze door, maar tijdens het slot van ‘Cold Comfort’ gaat het echt behoorlijk over de schreef. Ook minder: drie covers is wel erg veel. Te veel.

Conclusie
Leuk zo’n luchtige afsluiter. Even ademhalen en lol maken. Dat voelt goed. Maar de indruk die ze maakt op het podium heeft geen houdbaarheid. Nog niet een beetje.

Cijfer
6