The Magnetic North en Tom Hickox completeren line-up Birds Of Paradise The Magnetic North en Tom Hickox completeren line-up Birds Of Paradise

Muziekgebouw bevestigt laatste hoogvliegers voor nieuw festival

, Thijs Portz

The Magnetic North en Tom Hickox completeren line-up Birds Of Paradise

Muziekgebouw bevestigt laatste hoogvliegers voor nieuw festival

Thijs Portz ,

Het Muziekgebouw heeft het programma voor het nieuwe festival Birds Of Paradise rond. Met het bevestigen van The Magnetic North en Tom Hickox heeft de organisatie alle vijf avonden gevuld. Eerder al werd naar buiten gebracht dat Rufus Wainwright en The Irrepressibles in juli naar Eindhoven komen. Later kwamen daar nog Esperanza Spalding & Radio Music Society en Penguin Cafe bij. Het festival, dat zich richt op avontuurlijke en klassieke indie, wordt in samenwerking met het Parijse Days Off Festival georganiseerd en vindt plaats van 3 tot en met 7 juli 2013.

Laatstgenoemde band bijt op woensdag 3 juli het spits af. Penguin Cafe is de reïncarnatie van The Penguin Cafe Orchestra, een band die in 1972 werd opgericht door Simon Jeffes. Dertien jaar na diens overlijden besluit zoon Arthur Jeffes de muziek van zijn vader nieuw leven in te blazen. Hij ‘ontslaat’ alle muzikanten uit de originele bezetting en gaat onder de naam Penguin Café verder. Met zowel van vader geleend als nieuw materiaal doet het tienkoppige ensemble Eindhoven aan voor een exclusief Nederlands optreden.

Esperanza Spalding is nog geen dertig jaar oud, maar is in thuisland Amerika een gelauwerd artieste. De jonge jazz-zangeres en bassiste heeft al drie Grammy’s op zak en staat te boek als een van de grootste talenten uit de hedendaagse jazz-scene. Birds Of Paradise biedt de kans om dit supertalent, samen met haar band Radio Music Society, op 4 juli in Eindhoven te gaan bekijken.

Op vrijdag 5 juli is het podium in de kleine zaal gereserveerd voor The Magnetic North en Tom Hickox. Volgens Erland Cooper, oprichter van The Magnetic North, kwam een meisje dat in 1770 (!) zelfmoord pleegde nadat ze vanwege een ongewenste zwangerschap uit haar dorp was verbannen, hem in een droom vertellen een album te schrijven over zijn thuisland. Dat thuisland is in dit geval de Noord-Schotse eilandengroep Orkney. Hij sloeg de handen ineen met multi-instrumentalist Simon Tong en zangeres en componiste Hannah Peel. Het resultaat van de bijzondere samenwerking is het vorige week verschenen, betoverende ‘Orkney: Symphony Of The Magnetic North’.
 
Tom Hickox is een singer-songwriter uit Londen. De vergelijkingen die gebruikt worden om zijn stem en muziek te omschrijven, zijn niet bepaald misselijk. Terwijl The National nooit ver weg lijkt, klinken steevast de namen van Tom Waits, Leonard Cohen en Nick Cave: beter dan dat wordt het niet. 

Alle avonden van Birds Of Paradise op een rij:

3 juli: Penguin Cafe
4 juli: Esperanza Spalding & Radio Music Society
5 juli: The Magnetic North en Tom Hickox
6 juli: The Irrepressibles
7 juli: Rufus Wainwright

Voor alle acts zijn per dag losse kaarten te koop. Aanvullende informatie omtrent aanvangstijden, programma en kaartverkoop is te vinden op de site van het Muziekgebouw. 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven