Snor noch skinny jeans bij Eindhovense poppunkers Glasses & Mustaches Snor noch skinny jeans bij Eindhovense poppunkers Glasses & Mustaches

Viertal brengt ondergeschoven genre naar Club 3voor12/Eindhoven

, Tekst: Thijs Portz / Fotografie: Patric Muris

Snor noch skinny jeans bij Eindhovense poppunkers Glasses & Mustaches

Viertal brengt ondergeschoven genre naar Club 3voor12/Eindhoven

Tekst: Thijs Portz / Fotografie: Patric Muris ,

Een goede poppunkband, daar ontbrak het nog aan in Eindhoven. Het genre, ooit groot geworden door bands als Blink-182, Green Day en Sum 41, legde het tot op heden af tegen het rock- en het folkgeweld uit de Lichtstad. Maar ziedaar, ineens is daar Glasses & Mustaches. Tot wasdom gekomen in de klei van de achterhoek, deels verhuisd naar Brabant en sinds enige tijd onder de vlag van Eindhoven opererend. En verdienstelijk: de zeer professioneel opgenomen tweede EP én niet minder dan sensationele video van ‘The Argument’ zijn zo veelbelovend dat 3voor12/Eindhoven niet onder het kwartet uit kon voor de aanstaande Clubavond op 7 juni in de Effenaar. Eens kijken uit welk punkhout deze jongens gesneden zijn.

Dat school niet alleen goed is voor het vergaren van kennis, bewijst het ontstaan van Glasses & Mustaches wel. Begonnen als schoolband die gespecialiseerd was in ‘een beetje interessant doen met 7-akkoorden swing en jazz’ serveert het jonge stel tegenwoordig ‘partypunkpop’. Een genre dat vandaag de dag bevolkt wordt door overgestileerde emokids met tattoos, make-up en uniforme kapsels. Een stijl die aan Glasses & Mustaches niet besteed is. Bij binnenkomst vallen geen skinny jeans te ontwaren, maar wat opvallender is: geen snor te bekennen en slechts twee brillen.

Zanger Adrian Delange vertelt: “Wij hebben niks met die stijl, we pushen meer het geeky aspect, net zoals bijvoorbeeld Weezer dat doet. We houden allemaal erg van snorren, maar we zijn losers: we kunnen er geen groeien. Onze crew heeft gelukkig wel snorren.” Voor de oorsprong van de fascinatie voor deze vorm van gezichtsbeharing, moeten we terug naar de prille jeugd van de zanger. “Vroeger had elke man een snor. Als ik naar foto’s uit mijn jeugd kijk, zie ik altijd mijn vader met een snor, dat geeft de beelden echt een enorme meerwaarde. Ik hoop dat als ik ooit een kind krijg, ik ook een vette snor heb, puur voor de foto’s!”

Hoewel de band nog erg jong is en geen platendeal heeft, is de tweede EP ‘To Smithereens!’ van bijzonder hoge kwaliteit. Ook de website van de band én de nieuwe videoclip van het nummer ‘The Argument’ verraden een serieuze en professionele instelling. Hoe hebben ze dat zo voor elkaar gekregen?

Delange: “Wij hebben het geluk dat we een erg goed netwerk hebben. De clip heeft ons bijvoorbeeld maar twintig euro gekost. Ik heb de filmleraar van mijn oude school gebeld en hem gevraagd wie zijn beste leerling was. Hij gaf me een naam en zo geschiedde. De enige voorwaarde was dat we alles binnen één dag moesten schieten. De poppunkscene in Nederland is echt superklein. De enige manier waarop je jezelf kunt onderscheiden, is door goed voor de dag te komen. Daarom zijn zo’n video en een goede website gewoon hartstikke belangrijk. Ik ben ook wel benieuwd hoever wij onszelf kunnen bluffen.”

Dat poppunk een, op zijn zachtst gezegd, vergankelijk genre is dat maar door weinig mensen serieus wordt genomen, zegt de bandleden niet zoveel, het is gewoon de stijl die de band het beste ligt. Delange: “Ik schrijf het hele jaar door muziek, dat zijn meestal losse flarden. Eens in de zoveel tijd denk ik ‘nu is het tijd voor een geheel’ en dan ga ik complete nummers maken. Omdat ik zelf niet zoveel heb meegemaakt, gaan mijn teksten over eigen frustraties in combinatie met de onzin die andere mensen meemaken.”

Die nummers ontwikkelden zich steeds verder in de richting van onvervalste punk. Drummer Pascal Schouten, gitarist Roan Meijer en bassist Vincent Boer, die door files en slecht weer pas later aangeschoven zijn, vinden het prima. Hoewel ze zelf vroeger naar bands als Red Hot Chili Peppers, Limp Bizkit en Linkin Park luisterden — drummer Schouten wordt zelfs liefkozend ‘metalhead’ genoemd —, gaan ze graag mee in het voorgeschreven punkgeweld. Schouten haalt zijn schouders op: “Kijk, het is heel simpel. Je speelt gewoon punkrock. Of om je agressie kwijt te raken of om een party te maken. Iets daartussenin bestaat volgens mij niet. Als we dan moeten kiezen, geef ons dan maar lekker dronken mensen die lol maken.”

Hebben de overige drie bandleden geen moeite met het feit dat Adrian bijna alle muziek schrijft en aandraagt? Gitarist Roan Meijer vindt het niet erg: “Adrian schrijft gewoon ontzettend veel. Als het er weer tijd voor is, gaan we in conclaaf. Dan kijken we in de oefenruimte wat wel of niet werkt. En soms gaat dat wel hard tegen hard.” Delange voegt snel toe dat hij geen dictator is. “Maar ik ben wel heel sneaky. Maar weet je, knopen doorhakken is gewoon veel moeilijker met zijn allen.” Schouten: “Gelukkig schrijft hij nooit slecht, het is soms gewoon wat minder haha.”

Door de verhuizing van Adrian — de liefde bracht hem naar Eindhoven — is de band nu nogal versplinterd. Met Kampen, Zutphen en Hoogeveen is de logistiek er niet makkelijker op geworden. Repeteren doet de band dan ook bijna niet, alle energie wordt in live spelen gestoken. “We vinden het leuk om elkaar af en toe te zien, maar meer dan dat is het ook niet, we zijn nog niet toe aan een serieuze relatie”, wordt er gegrapt, maar op de vraag of de band er écht voor zou gaan als de kans zich aandient, is het antwoord unaniem ‘ja’.

Zoals Schouten het verwoordt: “We hebben maar één doel: World Domination.” Wellicht is het ongetwijfeld energieke en aanstekelijke optreden tijdens Club 3voor12/Eindhoven een stap in de goede richting. Wat kan het publiek verwachten?

“Een eargasm, en kan Zes — headliner die onlangs bij twee labels tekende — niet één label missen? Hij heeft er toch twee, wij nul.”

Glasses & Mustaches is, samen met ZES en Dylan Adrian, op vrijdag 7 juni 2013 te zien tijdens Club3voor12/Eindhoven in de Effenaar. De voorverkoop is inmiddels gestart. Kaarten kosten €5,- en zijn te verkrijgen via de kassa van de Effenaar en Ticketmaster.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven