Denvis als geestelijk vader van The Eindhoven Rockcity Rockopera

Meer dan 150 jongeren schrijven muziek, script en produceren Rockmusical

Rob de Vries ,

“Denvis is erbij betrokken, dus het zal wel materiaal van The Spades worden en hij zal een flinke vinger in de muziek hebben gehad, dat is dus totaal niet zo.” Aan het woord is Denvis (Dennis Grotenhuis), die als geestelijk vader aan de wieg staat van de eerste Eindhovense Rockopera die komende dagen plaatsvindt in het Klokgebouw. 3voor12/Eindhoven in gesprek met één van de boegbeelden van Eindhoven Rockcity, op de plek waar het straks allemaal gaat gebeuren.

Meer dan vijftien maanden werkte de creatieve duizendpoot aan de productie, die op woensdag 29 en donderdag 30 mei eindelijk het levenslicht zal zien in het Klokgebouw. Naast de energieke Denvis zijn nog meer aansprekende artiesten verbonden aan het initiatief. Onder meer bandleden van Di-Rect, en regisseuse Lenneke Maas zijn betrokken bij de omvangrijke productie. De grote hal van het Klokgebouw zorgt direct voor een interessante industriële ambiance die goed past bij het verhaal dat de studenten zelf geschreven hebben.

Het script verhaalt over Nederland in een tijd van eenheidsworsten en het onderdrukken van enige vorm van creativiteit. Onder het juk van de PVVD, een partij die alle ‘linkse hobby’s’ veroordeelt en afschaft blijft de cultuur in ons land beperkt tot de palingsound en een Idols-achtige show getiteld ‘Autotune’. Bovenstaande grote lijnen komen voornamelijk uit de koker van Denvis zelf. “Dat snappen die studenten nog niet”, grapt hij. Het stuk is onder andere ontstaan uit een frustratie over het veroordelen van de zogenaamde ‘linkse hobby’s’. “Ik heb sowieso enorm veel moeite met de term linkse hobby’s. Bedacht om makkelijk te scoren met een paar oneliners en opmerkingen die nergens op slaan. Alsof iemand die rechts is het theater nooit zou bezoeken? Wat een onzin!”

Deze culturele armoede bereikt in de musical uiteindelijk ook een groep studenten die na het behalen van hun diploma besluiten de wereld te ontdekken. In hun reis langs verschillende culturen omarmen ze al het moois dat de wereld te bieden heeft. Een noodkreet uit Nederland doet ze besluiten terug te keren. Terug in hun thuisland besluiten ze een soort underground rebellenleger te vormen dat het op zal nemen tegen de bijna fascistoïde regering onder leiding van de PVVD.

Naast de genoemde grote lijnen hebben de studenten het stuk geschreven en geproduceerd. Allerlei nieuwe nummers zijn speciaal voor de productie geschreven. Het script is door de studenten aangepakt en ook het licht en geluid in het Klokgebouw zijn volledig in handen van de studenten van de verschillende opleidingen. Onder meer het Rockcity Institute, het St. Lucas en verschillende ROC’s hebben meegewerkt aan het project. Daarnaast zijn partners gevonden in bedrijven en organisaties als Trudo, het Parktheater, de Effenaar en Paaspop.

Een kleine rondleiding door de hal laat zien dat het geheel zeer professioneel aangepakt is. Het podium is buiten de voorgenoemde projecties om echter vrij kaal. Een bewuste keuze laat Denvis weten: “We hebben echt bekeken of we veel met props zouden werken of niet, maar de projecties geven al zoveel sfeer dat we dat niet nodig vinden. Doordat het podium weinig prullaria bevat heb je eerder het idee dat je echt naar een rockshow komt kijken, in plaats van een standaard musical”. Naast de projecties is de omgebouwde bus groot blikvanger in het Klokgebouw. Met deze bus hebben de studenten verschillende scholen in de regio bezocht om extra aandacht voor de productie te genereren. Als we Denvis mogen geloven, en waarom zouden we dat niet doen, is het een avond die we niet mogen missen: “Het wordt echt een hele gave voorstelling. Er is hard aan gewerkt door iedereen, een bezoek is echt de moeite waard!”

De Eindhoven Rockcity Rockopera is te zien in het Klokgebouw in Eindhoven op 29 en 30 mei. Op zowel woensdag als donderdag zal de voorstelling om 20.00 uur aanvangen, op 30 mei is tevens een matinee voorstelling om 13.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Effenaar voor €10,-. Voor scholen en studenten is het mogelijk om kaarten met groepskorting te bestellen. Meer informatie over de kaartverkoop is te vinden op de site van de Rockopera.