"Hello, I'm Tommy Cash" "Hello, I'm Tommy Cash"

Liefdevol eerbetoon met glitters aan de Man In Black

, Tekst: Sophie Meijntjes / Fotografie: Hanneke Wetzer

"Hello, I'm Tommy Cash"

Liefdevol eerbetoon met glitters aan de Man In Black

Tekst: Sophie Meijntjes / Fotografie: Hanneke Wetzer ,

Vanavond staat de grote zaal van de Effenaar volledig in het teken van Johnny Cash, de Man in Black. Geen bomvolle zaal, maar een selectief gezelschap van 'echte liefhebbers'. Jong, oud en nog iets ouder, cowboyhoeden, grijze haren en vetkuiven zorgen voor een gemĂȘleerd publiek.
Een persoonlijk kijkje in het leven en oeuvre van Johnny Cash, opgedragen door niemand minder dan 'de broer van', begeleid door de beste coverband die Cash zich ooit heeft mogen wensen.

Mississippi Delta Brothers

De ideale opwarmer voor een avond als deze zijn de — klaarblijkelijk Eindhovense — Mississippi Delta Brothers. Klaarblijkelijk, omdat hun mix van country, rock-‘n-roll, r&b en gospel zo natuurlijk en vanzelfsprekend vloeit, dat het lijkt alsof de band zo uit de zuidelijke staten van de V.S. geplukt is. Hun heerlijke vertolking van Jerry Lee Lewis’ ‘Lord, I’ve Tried Everything But You’ ademt ‘Alabama Song’- achtige sferen. Alsof ze ons aansporen het glas, whiskey uiteraard, te heffen als proost op wat de avond brengen zal. Zo weten de locals de zaal al snel aan het heupwiegen te krijgen.

Zanger en pianovirtuoos Niek van de Klundert profileert zich als een authentieke entertainer, op z'n Amerikaans zou je kunnen zeggen. Van achter zijn toetsenbord praat hij de nummers vlot en geroutineerd aan elkaar. Vermaakt hij zijn publiek en bereidt hij hen voor op de naderende hoofdact. Een rol die, zo blijkt al vanaf de eerste noot, de Mississippi Delta Brothers ook zonder meer past. ‘A Devil Inside And He’s Lookin’ For You’: het zegt genoeg.
 

Tommy Cash & Def Americans

Wanneer Tommy Cash zijn opkomst maakt, krijgt hij een ontvangst alsof zijn broer in eigen persoon het podium betreedt. Een man op leeftijd, gekleed in het zwart, zoals Johnny, maar met beglitterde schouderstukken die fonkelen in het podiumlicht. Het symboliseert meteen op welke manier de twee broers zich van elkaar onderscheiden. Want ondanks het feit dat het hier vanavond vooral draait om het eerbetoon aan Johnny Cash, krijgt de Effenaar ook wat van het eigen werk van zijn broer te horen.
 
Johnny Cash was zwart en rebels, iets wat terug te horen was in zijn nummers. Tommy Cash lijkt, met zijn glamoureuze Las Vegas-style glitters, zijn eenvoudige afkomst juist te willen verhullen. Dat blijkt vooral wanneer hij het publiek in zijn eigen nummers trakteert op een net iets te lange, zoetsappige uithaal.
 

Tommy Cash is bescheiden en trots, spreekt met humor en gevoel voor zelfspot. De grote zaal van de Effenaar is slechts voor de helft gevuld, maar wordt met uitspraken als “het publiek van gisteren was best lelijk, maar jullie zijn prachtig!”, compleet ingepakt. Johnny Cash’s grootste hits als ‘Walk The Line’ en ‘Ring Of Fire’ ontbreken uiteraard niet; ieder nummer wordt met luid enthousiasme ontvangen en meegezongen.

Def Americans begeleiden de man gedurende de hele show met spanning en trots. Tommy Cash is de jongste niet meer en soms lijkt het tempo iets aan hem voorbij te gaan. Op deze momenten helpt Elco Weitering, frontman van Def Americans, hem subtiel op weg. De twee vullen elkaar goed aan en zetten, zeker gezien de geringe voorbereiding, een bewonderenswaardige show neer die wordt versterkt door de op de achtergrond meedraaiende beelden en foto’s.

Tussen de nummers door, vertelt Tommy Cash met veel respect en bewondering over zijn broer. Zo vertelt hij dat hij het nummer ‘Hurt’, een cover van Nine Inch Nails uit de American Recordings, graag aan anderen overlaat omdat het hem nog steeds teveel doet. Een mooi moment voor Weitering om op de voorgrond te treden. Wat volgt is een hartverscheurend nummer dat op een prachtig integere manier vertolkt wordt.

Uiteraard ontbreekt vanavond ook een duet met Kim Wolterink, 'onze eigen June Carter', niet. Lief en verlegen wanneer Cash haar complimenteert met haar looks en haar stem, stoer wanneer ze het vol op een zingen zet.
 
Johnny Cash zelf verschijnt ook nog even op het doek. Zo zingen de broers samen een postuum duet. De krakende, slechte geluidskwaliteit van Johnny Cash lijkt niemand te storen, het feit dat Tommy Cash met een bandopname van zijn eigen stem meezingt ook niet. Het wordt hem direct vergeven omdat het moment zo aandoenlijk is en zijn intenties zo intens oprecht zijn. De verraste blik van Tommy Cash wanneer hij zijn opvallend uitbundige applaus in ontvangst neemt, spreekt wat dat betreft boekdelen.
 
Het geheel resulteert in een avond waarin vol liefde, bewondering en respect een persoonlijke ode wordt gebracht aan de Man In Black. Een ode die Johnny Cash meer dan toekomt. Maar zijn broertje ook, op zijn manier.

Gezien: Tommy Cash & Def Americans en Mississippi Delta Brothers, op 3 mei 2013, in Effenaar. 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven