Muziekgebouw smelt weg bij korte show Glen Hansard, Nico Muhly en BBC Scottish Symphony Orchestra Muziekgebouw smelt weg bij korte show Glen Hansard, Nico Muhly en BBC Scottish Symphony Orchestra

Nico Muhly sluit eigen festival Muhly’s Muses eervol af

, Tekst: Daan Krahmer / Fotografie: Patric Muris

Muziekgebouw smelt weg bij korte show Glen Hansard, Nico Muhly en BBC Scottish Symphony Orchestra

Nico Muhly sluit eigen festival Muhly’s Muses eervol af

Tekst: Daan Krahmer / Fotografie: Patric Muris ,

Als alternatief muziekliefhebber heb je ongetwijfeld wel eens (on)bewust muziek gehoord van Nico Muhly. De 31-jarige New Yorker componeert, arrangeert en speelt muziek voor onder andere Grizzly Bear, Antony And The Johnsons en Bonnie “Prince” Billy. Daarnaast is Muhly ook al vier seizoenen “composer in residence” bij het muziekgebouw Eindhoven. Dat wordt dit jaar gevierd met het Muhly’s vijfdaagse eigen festival Muhly’s Muses. Vanavond de afsluiting met Glen Hansard, The Bedroom Company en het BBC Scottisch Symphony Orchestra.

Voor de pauze wordt er door het 34-koppige BBC Scottisch Symphony Orchestra onder leiding van dirigent Ilan Volkov, muziek uitgevoerd van Daniel Bjarnason en Valgeir Sigurdsson. Dit zijn twee IJslandse vrienden van Muhly, ook residerend op het The Bedroom Community-label. De avond wordt geopend met ‘Bow To String’, dat bestaat uit drie stukken uit de pen van Bjarnason. Het is echt klassieke muziek, maar wel van het soort dat ook goed te verteren is voor fans die voor Glen Hansard zijn gekomen. Het zijn spannende composities met veel variëteit tussen zachte, lieflijke en harde momenten die bij vlagen wat onheilspellend klinken. Sigurdsson’s ‘Dreamland’ sluit hier bijna haaks op aan. Het opvallendste is het sfeervolle stuk ‘Grylukcaeoi’, waarin verknipte Scandinavische zang door de speakers van het muziekgebouw klinkt. Het eerste gedeelte van de avond wordt afgesloten met een kort celloconcert gecomponeerd door Nico Muhly, uitgevoerd door cellist Oliver Coates. De expressionistische cellist weet met zijn virtuoze spel alle aandacht naar zich toe te trekken.

Als ‘headliner’ heeft Muhly Glen Hansard meegenomen naar Eindhoven. Hansard bracht afgelopen jaar zijn meesterlijke eerste soloplaat ‘Rhythm And Repose’ uit, waar Muhly de arrangementen voor schreef. Het blijkt al snel dat het merendeel van het publiek voor Hansard is gekomen vanavond. Hansard stopt zijn hart en ziel in zijn liedjes, kan boeiend verhalen vertellen en heeft een goed gevoel voor humor. Het publiek eet bijna direct uit zijn handen.

Hansard, het orkest en Muhly (achter de piano) spelen een dwarsdoorsnede uit het oeuvre van Hansard. Zo komen ‘The Ghost’ en ‘In These Arms’ van The Swell Season, ‘What Happend If The Heart Just Stops’ van Hansard’s band The Frames en een aantal solonummers voorbij. De arrangementen zijn goed op de popmuziek van de singer-songwriter afgestemd. Nergens bombastisch (zoals op voorhand gevreesd) en altijd in dienst van de intieme luisterliedjes van Hansard. Charlotte van Under The Feather, een bevriend meisje uit Amsterdam, zingt de tweede stem. Het zorgt in prachtsongs als ‘This Gift’ en ‘Come Away To The Water’ duidelijk voor een geroerd publiek . Bij de Oscar winnende cult-hit ‘Falling Slowly’ staan zelfs de tranen in vele ogen. Hansard gaat diep. Met een geweldige stem.

Alsof de avond nog niet exclusief genoeg is, speelt Hansard ook nog twee nieuwe liedjes. Met het prachtige ‘Her Mercy’ wordt de reguliere set afgesloten en het nog wat kale ‘Lark In The Morning’ werd door Hansard en Muly ter plekke in de bus van Amsterdam naar Eindhoven geschreven. Aan het Muziekgebouw vanavond de primeur. Daarnaast passeert er ook een a cappela cover van ‘Devil Town’ van Daniel Johnston, waarbij een ieder wordt gevraagd te knippen met zijn vingers. Het publiek houdt haar adem tijdens de liedjes gespannen in. Enige kanttekening die wel gemaakt mag worden, is dat het concert van Hansard van erg korte duur is. Slechts elf nummers in minder dan een uur tijd is, zeker voor een rasartiest als Hansard, magertjes. Maar wat we hoorden was wonderschoon.

Gezien: The Bedroom Community, BBC Scottisch Symphony Orchestra, Nico Muhly en Glen Hansard, op 4 juni 2013, in het Muziekgebouw.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven