Kvelertak krijgt snikheet Dynamo toch in beweging

Noorse band heeft geen woorden nodig, maar laat snoeiharde muziek voor zich spreken

Tekst: Guido Segers / Fotografie: Paul Verhagen ,

Het is al weer drie jaar geleden dat het titelloze debuut van het Noorse Kvelertak insloeg als een bom. Sindsdien is de band vooral op de grote festivals te zien, maar speelt vanavond voor de verandering gewoon om de hoek, in Dynamo. Ondanks het warme weer is het druk in de grote zaal, dus laat het feest maar beginnen.

Acid Deathtrip

Opwarmer vandaag is Acid Deathtrip uit Horst. De band speelt een lompe stijl deathmetal met sludge-invloeden, die vooral doet denken aan Entombed en Eyehategod. Het platte praten tussen de nummers door in combinatie met de botte, stompende sound zorgt voor precies de sfeer die de band wil bereiken. Recentelijk brachten de Limburgers een EP uit, die het behoorlijk goed doet. De band schikt zich in de rol van voorprogramma met een houding van ‘het zal ons worst wezen’. “This is how we roll!” brult frontman Bob Paulus, nadat hij aangekondigd heeft dat we bijna van zijn bandje af zijn. Deze mannen zetten in ieder geval een stomende set neer vanavond, dat belooft nog wat voor de toekomst.

Kvelertak

Na Acid Deathtrip loopt de zaal leeg om buiten verse lucht te happen, maar al snel staat het weer vol. De anticipatie hangt voelbaar in de zaal als het tijd is voor de band waar het vanavond om draait. Energiek en vlijmscherp openen de Noren hun set met werk van de nieuwe plaat ‘Meir’. Jammer genoeg heeft deze plaat niet zoveel impact gemaakt als het naamloze debuut en dat is te merken in de zaal. Frontman Erlend Hjelvik laat zich lekker gaan en al snel staat hij met het haar in het gezicht en gebalde vuisten te stuiteren.

Oudere songs als ‘Mjød’ en ‘Ulvetid’ kunnen op meer bijval rekenen van het publiek, dat pas echt loskomt als ‘Fossegrim’ gespeeld wordt. Plots wordt er wat gemosht door een stel enthousiastelingen op de vuige mix van punk en black metal en komt er beweging in de zaal. En terecht: probeer op een nummer als ‘Blodtørst’ maar eens stil te staan.

Kvelertak zelf straalt een hoop spelplezier uit. De leden voelen elkaar perfect aan, wat zorgt voor een retestrakke set. Vreemd genoeg heeft de band niks te vertellen aan het publiek, behalve een “Come on Eindhoven!” en zo nu en dan een songtitel. Schijnbaar heb je geen woorden nodig om je publiek te enthousiasmeren.
 
Ook met  laatste single ‘Bruane Brenn’ weet Kvelertak de bezoekers te charmeren, maar tegen het einde van de show kunnen de Noren niet meer stuk en is alles goed wat de band doet. Als Kvelertak vanavond één ding bewijst, is het dat live spelen uiteindelijk is waar het allemaal om draait.
 

Gezien: Acid Deathtrip en Kvelertak, op 19 juni 2013, in Dynamo.