EP-recensie: Glasses & Mustaches – To Smithereens EP-recensie: Glasses & Mustaches – To Smithereens

Poppunkers (voormalig) uit de Achterhoek aanwinst voor Eindhoven Rockcity

, Roy Verhaegh

EP-recensie: Glasses & Mustaches – To Smithereens

Poppunkers (voormalig) uit de Achterhoek aanwinst voor Eindhoven Rockcity

Roy Verhaegh ,

Achter de schermen en zonder dat iemand het door lijkt te hebben, is er in de omgeving van Eindhoven een punkband bezig heel groot te worden. Ze heten Glasses & Mustaches en zijn voornamelijk in de Achterhoek goed bezig geweest met het neerzetten van een naam. Daar komen ze oorspronkelijk dan ook vandaan, maar om redenen als studie en relaties hebben ze zich nu gesetteld in Rockcity. Een mooie aanwinst, want ze staan garant voor knap in elkaar gezette pop-punk zoals die voorheen ten tijde van blink-182 en Bayside werd gemaakt. 3voor12/Eindhoven presenteerde Glasses & Mustaches eerder deze maand op Club 3voor12/Eindhoven en heeft inmiddels ook de EP ‘To Smithereens’ helemaal ontleed.

Brillen en snorren maken naam

Glasses & Mustaches. Het is een bijzondere naam, eentje waarbij hoe dan ook een wenkbrauw wordt opgetrokken. Dat terwijl zanger Adrian Delange toch echt de enige is met een bril en er niemand iets van een snor draagt. Althans, niet in het dagelijkse leven, want in de hun videoclip voor ‘The Argument’, dragen ze allemaal zowel bril als snor. Mooie verwijzing naar de bandnaam, die eveneens resulteert in een lollige video die al snel doet denken aan de invloeden van de mannen. Zichzelf niet al te serieus nemen, maar wel echt serieus werk van de muziek maken. Met een handjevol dromen en een sterke doe-het-zelfinstelling zijn ze goed op weg sinds 2011. Ze hebben op meerdere radiostations gespeeld waaronder 3FM, ze hebben mogen spelen op Eurosonic en zelfs al als voorprogramma voor Destine en internationale acts als The Toy Dolls en The Flatliners gestaan. In 2012 brachten ze hun eerste EP genaamd ‘Sophia’ uit en nu zijn ze weer terug om dat goed ontvangen plaatje te evenaren en zelfs te overstijgen met de EP ‘To Smithereens’.

Liedjes die door je hoofd blijven zoemen

“Oh my God, Dad, what’s on your face?” “It’s a mustache, Meg!” Met deze quote van Family Guy geven ze meteen vol gas met opener ‘A Million Reasons’. Een lekkere up-tempo track die pop-punk in al zijn puurste elementen ademt. Een aanstekelijke gitaarriff, een pompende baslijn, catchy zanglijnen en zelfs de semi-akoestische bridge naar het einde van het nummer. Het zit er allemaal in. Nu het ijs gebroken is, breekt ‘The Argument’, de single van deze fijne set aan liedjes, aan. Van de vijf tracks die deze EP rijk is, blijft deze verreweg het meest hangen. Het tempo wordt iets teruggebracht en maakt meer plaats voor een melodie en een refrein dat dagen door je hoofd blijft zoemen. ‘Leave It Alone’ leunt meer naar de poppy kant van de punk, maar houdt de boel goed gaande. Hun snelste song tot nu toe hebben ze gemaakt met ‘Fucking Glad That You’re Around’, het doet sterk denken aan The Swellers. Het vergt een knap staaltje drumwerk om zulke energie in de juiste banen te houden. In afsluiter ‘S.F.G.’ wordt geeindigd met de regel “I feel so fucking good and now I’m moving on”, wat er op duidt dat we dus nog heel wat mogen verwachten.

Pop-punk in al zijn klassieke elementen

‘To Smithereens’ is een sterk plaatje dat in iets minder dan een kwartier pop-punk in al zijn klassieke elementen ademt: Energiek, maar melodieus met een gevoelig tintje, waarbij het feel good-element overheerst. Vergeleken met hun vorige EP ‘Sophia’ klinkt het allemaal een stuk gladder, maar ook strakker en steviger. Dat is voor een groot deel te danken aan de buitengewoon goede productie, daar kunnen veel lokale bands een voorbeeld aan nemen. De officiële voorstelronde van de band in Eindhoven vond plaats op Club 3voor12/Eindhoven in de Effenaar, maar de band zal ongetwijfeld nog meer van zich laten horen.

‘To Smithereens’ is in maart in eigen beheer uitgebracht en onder andere te luisteren en downloaden via de website van Glasses & Mustaches.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven