Plotselinge headliner Red Fang ontluikt in afgeladen Effenaar Plotselinge headliner Red Fang ontluikt in afgeladen Effenaar

The Sword, Komatsu en Red Fang doen gemis van Clutch vergeten

, Tekst: Guido Segers / Fotografie: Paul Verhagen

Plotselinge headliner Red Fang ontluikt in afgeladen Effenaar

The Sword, Komatsu en Red Fang doen gemis van Clutch vergeten

Tekst: Guido Segers / Fotografie: Paul Verhagen ,

Ondanks het uitvallen van Clutch lijkt het bezoeken van deze show een goed idee voor veel liefhebbers van de zwaardere rockmuziek. Het is namelijk lekker vol in de grote zaal van de Effenaar voor Red Fang, The Sword en Komatsu. Laten we wel wezen, een tientje is geen geld voor zo’n line-up en dat maakt het een avond om niet te missen. Dus de temperatuur is op zweetniveau en het bier vloeit rijkelijk: tijd om te rocken.

Komatsu

Voor Komatsu blijft spelen in Eindhoven een thuiswedstrijd. De bandleden hebben hun sporen al ruimschoots verdiend en kunnen zelfs vroeg op de avond al rekenen op een goed gevulde zaal. De band klinkt energiek en lekker fel, net als de gelijknamige bouwvoertuigen. Op het podium klinkt het viertal zelfs vele malen krachtiger dan op plaat. Alsof het showroommodel van de gelijknamige graafmachine tegenover het in actie genomen ding in de modder wordt gezet. Clutch is wegens familieomstandigheden afgehaakt, iets waar veel over gesproken wordt op deze avond, maar na een stevige set laat Komatsu een goede sfeer achter in de zaal.

The Sword

The Sword is een band die mensen al jaren weet te verbazen met zijn live performance. Opvallend is ook hoe elk album een geheel eigen atmosfeer ademt. Dat is te merken tijdens de lange en indrukwekkende set van het Amerikaanse viertal, dat onlangs hun nieuwe plaat ‘Apocryphon’ uitbracht. Met ritmes als hamerslagen hoor je de Conan The Barbarian-achtige inspiratie terug in ‘Gods Of The Earth’ en ‘Maiden, Mother & Crone’, beide kleine hoogtepuntjes. Het songmateriaal van de laatste twee albums put meer inspiratie uit de science fiction.

The Sword neemt het publiek mee op een muzikale reis waarbij het onmogelijk is het hoofd stil te houden op het krachtige geluid van de proto-metalhelden. Zeker niet onterecht dat deze band in het rijtje van Witchcraft en Wolfmother geplaatst wordt. De Texanen laten hun instrumenten spreken en hebben weinig te melden tussendoor, maar krijgen het publiek zeker opgezweept.

Red Fang

Waar The Sword het zonder veel praatjes weet klaar te spelen, is Red Fang duidelijk niet helemaal op zijn plek als headliner in een afgeladen volle zaal. Eerlijk is eerlijk, de band speelt ijzersterk en heeft de stadionkwaliteit die bij een grote zaal past, maar mist net die kwaliteiten van de groot gedrukte naam op een poster.  Tussen de songs door vallen er pijnlijke stiltes die niet al te best opgevuld worden. Het publiek lijdt daar echter geen moment onder en geniet duidelijk van de heavy metal sound met zuivere zang. Het tempo ligt hoog en de band werkt hard om te laten zien wat hij waard is.

Daardoor stijgt het niveau tijdens de set en songs als ‘Into The Eye’ klinken gewoon uitstekend. Het geluid van Red Fang is toegankelijk, zonder zijn ballen te verliezen en het plezier van de bandleden is overduidelijk. Met songs als ‘Prehistoric Dog’ en ‘Bird On Fire’ lijkt het wegvallen van Clutch vergeten te zijn. Wie weet is dit voor Red Fang het duwtje in de rug om van een goede support-act op te klimmen naar een volwaardige headliner. Waarbij het natuurlijk helpt om twee ijzersterke acts voor je op te laten warmen.

Gezien: Red Fang, The Sword en Komatsu, op 2 juli, in de Effenaar

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven