Floodriders: nieuwe naam met nieuw geluid Floodriders: nieuwe naam met nieuw geluid

“Floodriders is maar een naam, de muziek zal hopelijk voor ons spreken”

, Guido Segers

Floodriders: nieuwe naam met nieuw geluid

“Floodriders is maar een naam, de muziek zal hopelijk voor ons spreken”

Guido Segers ,

In het Eindhovense rocklandschap is een nieuwe band aangekomen. Na een jaar oefenen, repeteren en hier en daar showtjes met bevriende bands als Radar Men from the Moon is de eerste EP een feit en wordt er enthousiast aan de weg getimmerd om verder te komen met deze formatie. Voorheen waren drie van de vier actief in Deva’s Bounty, maar met een nieuwe gitarist is een meer eigen mix van stijlen gevonden en een nieuwe start gemaakt.

Die mix van stijlen heeft te maken met de achtergrond van de bandleden. Bassist Geert de Jonge legt uit: “Nou, onze zanger Gijs Habraken komt natuurlijk uit Boners Inc., uit die stonerhoek. Ikzelf speelde eerder bas in Anvery, waar we punkrock mee maakten en gitarist Tijn Arts komt uit de metalcore-hoek (Formula Fiction). Drummer Dennis Cornelissen houdt dan weer van Goa-trance en folkmuziek. Ik denk dat dit terugkomt in onze sound.” Als omschrijving voor de sound worden namen als Corrosion of Conformity, Down, Monster Magnet en Clutch genoemd. Vooral de zang zorgt voor een vergelijking met die laatste twee.

Ook deze band komt niet uit de lucht vallen, frontman Gijs speelde ooit in de stonerband Boners Inc. en nam hier nog een album mee op. Met de wens om andere muziek te maken, stapte hij uit wat vervolgens Radar Men from the Moon werd om Deva’s Bounty te starten. Deva’s Bounty en Radar Men from the Moon spelen veel shows samen, bassist Jan Titus Verkuijlen speelde nog een korte tijd in beide bands. Toch liep het spaak binnen de vijfkoppige formatie geeft Geert aan: “Er was een punt dat onze vrienden geen shows meer samen wilden spelen vanwege het continue geruzie en de rotsfeer binnen de band. We konden zo niet verder…” De band zet er een punt achter, neemt afscheid van twee bandleden en begint opnieuw.

“Toen waren we dus nog met drie man over: Gijs, Dennis en ik. We wilden vooral dezelfde koers aanhouden, maar zonder die spanning die al het plezier wegnam. We hadden dus een nieuwe gitarist nodig”, vervolgt De Jonge. Al snel werd er een vervanger gevonden in de vorm van Vic Willems (Valour Up Twice). Ondanks een prettige samenwerking, was er muzikaal geen klik. Toen kwam Tijn Arts in beeld. De Jonge: “Dat werkte meteen, de klik was er. Tijn is een stuk technischer met zijn metal-achtergrond, maar is ook geluidstechnicus en schrijft veel muziek. Dan vallen alle stukjes op de juiste plek. Gijs doet de promotie, ik de administratie en Tijn de muziek.” De band repeteerde, kreeg weer zin in het spelen en ging al snel de studio in voor de eerste EP. “Uiteindelijk hebben we allemaal onze invloed op het geluid natuurlijk”, vult frontman Gijs Habraken aan.

“Het was even wennen, vooral de tempo- en maatwisselingen die Tijn inbracht. We zijn van simpele, repetitieve stoner naar een geluid gegaan dat uitdagend en verfrissend is.” De opnames werden gedaan in de Super-Nova Studio van producer Bob de Wit, waar ook Radar Men from the Moon, Mississippi Delta Brothers en Ten page pilot werk opnamen. “Het mixen hebben we zelf gedaan, waardoor we echt een eigen geluid gevonden hebben. We willen zoveel mogelijk zelf doen om echt de Floodriders-sound te vinden. We zijn er zelf in ieder geval erg trots op.” Dus nu is het tijd om te gaan spelen en nieuw werk te schrijven. Gemotiveerd is het gezelschap in ieder geval, aldus De Jonge: “We zijn niet dezelfde band als voorheen, dat ligt achter ons. Dit is voor ons meer dan alleen een nieuwe naam, het is een nieuwe start en een nieuw geluid. Floodriders is maar een naam, de muziek zal hopelijk voor ons spreken.”

De titelloze debuut-EP van Floodriders is in eigen beheer uitgebracht en gratis te luisteren en downloaden via Bandcamp.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Eindhoven