Black Rebel Motorcycle Club in optima forma tijdens marathon-show in Effenaar

Vox Von Braun zet publiek telkens op verkeerde been

Tekst: Paul Knippenberg / Fotografie: Brendy Wijdeven ,

Rond de eeuwwisseling behoorde Black Rebel Motorcycle Club tezamen met The White Stripes, The Strokes en vele andere bands die hun naam met ‘The’ begonnen tot de vaandeldragers van een nieuwe vorm van garagerock. De zwarte rebellen braken in tegenstelling tot de eerstgenoemde namen nooit door bij het – hele – grote publiek. Wel brengt ‘BRMC’ met enige regelmaat een album uit en hebben ze in de loop der jaren een uitstekende live-reputatie op weten te bouwen. Met een nieuw album op zak staat de band vanavond in de Effenaar.

Vox Von Braun

Voorprogramma Vox Von Braun staat dit jaar al voor de derde keer in Eindhoven op de planken; eerder werden al Area51 en PopEi aangedaan. De relatie met de hoofdact van vanavond is een overduidelijke: Black Rebel Motorcycle Club-gitarist Peter Hayes mixte een deel van ‘Rich & On Wheels’, de meest recente plaat van Vox Von Braun.

De band uit Groningen begint met twee gruizige, zonnige popliedjes die zo uit de jaren zestig lijken te komen. Wanneer als derde nummer het fellere en hoekige ‘Ibiza Style’ wordt ingezet, reageert het publiek dan ook verrast en enthousiast. De band blijft na dit nummer afwisselen met als afsluiter het dampende ‘Pitch Black Heart’. Dit nummer begint en eindigt met een orkaan van noise, bevat een heerlijke groove en gitaarpartijen waar menig stonerband jaloers op zal zijn.

Black Rebel Motorcycle Club

In 2010, tijdens het Pukkelpop festival in Hasselt overleed Michael Been, geluidsman van Black Rebel Motorcycle Club, maar bovenal vader van zanger en bassist Robert Levon Been, aan een hartaanval. Op het meest recente album van de band wordt hier meermaals, soms zijdelings, aan gerefereerd. Ook tijdens de show in Eindhoven. Black Rebel Motorcycle Club begint namelijk met ‘Let The Day Begin’, een nummer van The Call, de band waar Michael Been in speelde. De set wordt – zonder enige introductie of interactie naar het publiek toe – voortgezet met het felle ‘Rival’ en ‘Red Eyes And Tears’, een van de prijsnummers afkomstig van het debuutalbum. Been en zanger-gitarist Peter Hayes wisselen de nummers waar ze – vocaal – het voortouw nemen het gehele optreden af. Dit doen ze onder begeleiding van de charmante en bovendien strak drummende Leah Shapiro. Al snel komen bekende nummers als ‘Beat The Devils Tattoo’, de moderne klassieker ‘Whatever Happened’ en de stampende bluesplaat ‘Ain’t No Easy Way’ voorbij.

Het eerste gedeelte van de set zit kortom vol met energieke ‘crowdpleasers’. Rustpunt in de set bestaat uit een akoestisch intermezzo van Robert Been. Het publiek, dat net op stoom is gekomen, lijkt er weinig geduld voor te hebben. Dit is duidelijk merkbaar aan de enthousiaste reacties wanneer de twee andere bandleden het podium weer betreden. Na het rustpunt gaat Black Rebel Motorcycle de diepte in, en komt het donkere en meer emotionele werk van het nieuwe album voorbij. Deze nummers blijken minder bekend, maar daardoor niet minder bemind. Met grote aandacht worden de verrichtingen op het podium gevolgd. Vooral ‘Firewalker’ maakt indruk. Wanneer naar het einde van de set wordt toegewerkt worden het geduld en de aandacht van het publiek beloond met favorieten als ‘Six Barrel Shotgun’ en ‘Spread Your Love’.
 

Black Rebel Motorcycle Club is in alle opzichten een grote Amerikaanse band. De show die Eindhoven vanavond ziet, is tot in de puntjes geregisseerd en geperfectioneerd. De looks, de lichtshow en het geluid: alles klopt. Toch kiest de band niet overal voor de gemakkelijkste weg. Tijden de lange show (dik twee uur) speelt de band ontzettend veel nieuw werk en er wordt tijdens de eerste nummers al heel wat bekend kruit verschoten. Kenmerkend is de toegift, voor veel bands het moment om dan toch die grote hit te spelen. Black Rebel Motorcycle Club kiest hier voor twee nieuwe nummers. Het harde, donkere ‘Sell It’ en het rustige, emotionele ‘Loose Yourself’. Zichtbaar vermoeid na een lange krachttoer neemt Been afscheid van het publiek. Een mooi besluit van een avond waarin een band veel van het publiek vroeg, maar ook heel veel terug wist te geven.

Gezien: Vox Von Braun en Black Rebel Motorcycle Club, op 3 juli 2013, in de Effenaar.