HTC13: METZ injecteert The Rambler met overdosis adrenaline

Volumemeters drie kwartier lang vol in het rood

Tekst: Paul Knippenberg / Fotografie: Marco Smeets ,

METZ bracht vorig jaar een debuutplaat uit die op de valreep in vele jaarlijstjes belandde. Een wel zeer energieke, in noise gedrenkte gitaarplaat. De band is sindsdien bijna non-stop op tour en doet vandaag als een van de headliners ook Hit The City aan.

HET CONCERT
METZ, The Rambler, Hit The City 2013, 3 november 2013.
 
DE ACT
Het geluid van de band doet op plaat dikwijls denken aan dat van Nirvana ten tijde van Bleach. Hard, compromisloos en toch aanstekelijk. Maar het is de podiumpresentatie die de nummers een extra dimensie geeft. Dit is een band die ieder optreden opnieuw tot het uiterste gaat. Het drietal gaat drie kwartier lang zonder omkijken voor de overwinning. Loeihard, strak en met een tomeloze energie.
 
HET NUMMER
Het is moeilijk om een uitschieter te kiezen. Alle nummers die vanavond voorbij komen, worden met dezelfde overtuiging en energie gebracht. Met het catchy ‘Headache’ krijgt METZ het publiek voor het eerst in beweging. Laat daarvoor gekozen worden dan. Bij deze.
 
HET MOMENT
Na het eerste nummer schreeuwt zanger en gitarist Alex Edkins de longen haast uit zijn lijf. En na het slaken van deze oerkreten voegt hij er geheel overbodig aan toe dat hij er wel zin in heeft. Hoeveel zal blijken in de komende drie kwartier.  

OOK
 OPMERKELIJK
Tijdens een van de spaarzame adempauzes benadrukt de bassist in een standaard praatje dat hij het altijd zo fijn vindt om in Nederland te zijn. Dit soort fake sentimenten horen niet bij een band als deze. Laat deze opmerkingen maar een John Bon Jovi over. Niet meer doen.

HET PUBLIEK

Het publiek is er in groten getale. METZ mag zich met recht een van de headliners noemen vandaag. En het grootste gedeelte van het publiek weet wat het kan verwachten. Oordoppen worden volop gespot in de voorste regionen van de zaal. Evenals de onvermijdelijke moshpit na enkele nummers.
 
HET OORDEEL
Edkins is een wolf in schaapskleren met zijn nerdy voorkomen: Overhemd, bril en een keurig kapsel; allemaal present. Wanneer hij een gitaar omhangt, transformeert hij tot een podiumbeest pur sang. Een frontman die met zijn band binnen enkele minuten een hele kroeg in vuur en vlam kan zetten en vervolgens deze vlammen een dik half uur kan blijven aanwakkeren, doet iets goed. En dat doet METZ zeker. Het kritiekpunt dat hun repertoire veel gelijkenissen telt, wordt volledig van tafel geblazen door de energieke performance van het trio. METZ staat vandaag voor de overtreffende trap van hard en energiek.