HTC13: Föllakzoid neemt publiek mee op transcendente trip

Kosmische ruimtereis enkel weggelegd voor liefhebbers en doorbijters

Tekst: Paul Knippenberg / Fotografie: Bianca Stommel ,

Het land Chili en alternatieve muziek zijn twee zaken die nu niet meteen frequent aan elkaar worden verbonden. Föllakzoid is een uitzondering op deze regel. Deze Chileense band toert over de gehele wereld. Aanvankelijk stond er een concert in Area51 op de planning, later werd Föllakzoid toegevoegd aan het affiche van Hit The City.

HET CONCERT
Föllakzoid, Effenaar grote zaal, Hit The City 2013, 3 november 2013.
 
DE ACT
In de nabije toekomst zal een langgekoesterde wens van veel mensen werkelijkheid worden. Reizen door de ruimte. Föllakzoid geeft op zijn eigen manier al een voorproefje. Een concert van deze band is namelijk één lange trip. Er worden maar enkele nummers gespeeld, veelal langer dan op plaat. Met zwaar repetitieve uitgesponnen space- en krautrock wordt het publiek in trance gebracht. 

HET NUMMER

‘Pulsar’. Op het onlangs uitgekomen tweede album al één van de langere nummers, vandaag worden er nog wat minuten aan toegevoegd. De basis van de plaat wordt als een mantra herhaald, waarop de gitarist zo nu en dan zijn momenten kiest om te variëren. Hypnotiserend.
 
HET MOMENT
Op het podium gebeurt niet zo veel. Het is allerminst een visueel spektakel. De zaal is minimaal verlicht, een uitdaging voor de aanwezige fotografen. Het is wellicht beter om je ogen te sluiten en je mee te laten voeren op de muziek van Föllakzoid. Wel te zien: vier muzikanten die opgaan in hun eigen spel. Voor even schiet de gitarist uit zijn rol. Zijn muts valt. Hij raapt het kledingstuk op, lacht een keer naar zijn bandmaten en haakt weer in op het alsmaar voortklinkende ritme.

HET PUBLIEK

Een groot gedeelte van het Hit The City-publiek is erg benieuwd naar Föllakzoid. Vol verwachting staat de zaal stampvol voor aanvang. Wanneer de band zijn laatste noten speelt is het contrast groot: de zaal is ongeveer leeg. Overgebleven zijn enkele liefhebbers van het genre. Dit is duidelijk geen muziek voor een groot publiek, en al helemaal niet voor de gemiddelde bezoeker van dit festival. 

HET OORDEEL

Het zou te makkelijk zijn om deze band af te rekenen op de publieke belangstelling van vandaag. Het was op voorhand een vreemde eend in de bijt, een eend die niet iedereen heeft weten te overtuigen. Föllakzoid presenteert zich vandaag echter als een prima act binnen een muzikale niche, met helaas maar weinig gelijkgestemden in het publiek. Muzikaal is er weinig op af te dingen, en doet het viertal wat het altijd doet. Voor de liefhebbers zal de ervaring heel anders zijn geweest dan die van hun omstanders. Zij hopen waarschijnlijk dat het ruimteschip van Föllakzoid binnenkort npg eens deze contreien zal bezoeken.