HTC13: Adam & The Relevants hebben aan één hit genoeg

Relevantie Iers/Nederlandse band volmondig bevestigd in The Rambler

Tekst: Rob de Vries / Fotografie: Bianca Stommel ,

De band rondom zanger-gitarist Adam Quann werd gevormd naar aanleiding van zijn zolderkamer-opnames. Het verhaal gaat dat zijn folkpop-liedjes vertaald werden naar gruizige, rauwe, upbeat popnummers. Het rauwe is moeilijk te ontdekken, het gruizige volgt laat in de show. Een bandnaam als deze vraagt erom de vraag te stellen: hoe relevant is Adam & The Relevants?

HET CONCERT
Adam & The Relevants, The Rambler, Hit The City 2013, 3 november 2013.
 
DE ACT
De viermansformatie, aangevoerd door de Iers/Nederlandse frontman Adam Quann speelt pop-rock met een gruizig randje. Veel britpop-invloeden maar ook behoorlijk wat Amerikaanse garage is terug te horen in de muziek van het viertal. Het beste van twee werelden proberen te combineren leidt niet altijd tot een goed resultaat, in het geval van Adam & The Relevants lukt het vrij aardig.
 
HET NUMMER
Zonder enige twijfel het derde nummer van de set. De band speelt maar een half uurtje en is dus vrij snel door zijn materiaal heen. Toch opvallend dat de hit ‘Live Forever’ al zo vroeg gespeeld wordt. Het Britpop-anthem van afgelopen jaar maakt iets los. Zowel bij de band als bij het publiek. Direct bij aanvang van het nummer voel je dat er iets speciaals gebeurt. Gierende gitaren, sterke coupletten maar vooral een ijzersterk refrein, afgetopt met een lekker mee te brullen stukje ‘Ohoohoooohooo’. Fijn plaatje.
 
HET MOMENT
Het moment en het nummer kunnen eigenlijk onder één noemer worden geschaard. Zowel de band als de zaal voelt direct dat bij het inzetten van ‘Live Forever’ iets belangrijks gebeurt. De bassist komt even net wat losser dan daarvoor, de drummer ramt er nog nét wat energieker op los en zanger Quann haalt de hoge noten net wat gemakkelijker. Het moment zou ook omgedoopt mogen worden tot ‘het omslagpunt’ van het optreden.
 
OOK OPMERKELIJK
Het materiaal van Adam & The Relevants bestaat pas uit één EP met zes liedjes erop. Het is afwachten hoe de band het gaat doen als ze een heel album te presenteren hebben. Vanavond krijgt Eindhoven al een klein voorproefje met twee nieuwe nummers. Meest in het oog springend van de twee is ‘Places’, dat meelift op de energie van de daarvoor gespeelde hit en daardoor heel goed valt in The Rambler.

 
HET PUBLIEK
The Rambler is helaas niet vol. Deze band verdient meer publiek, zeker gezien het enthousiasme en de energie die in het optreden worden gestoken. Maar Hit The City is een festival waarbij op ieder moment van de dag meerdere bands spelen en dan is het keuzes maken. Gezellig sfeertje wel, maar het optreden verdient wat meer meer mensen die er getuige van zijn.
 
HET OORDEEL
De vraag stellen is hem beantwoorden: hoe relevant is Adam & The Relevants? Het antwoord is eenvoudig: zeer relevant. Een band met een nummer als ‘Live Forever’, aangevuld met sterke songs als ‘The Mask’ en ’Kissing Kings’ is relevant genoeg, voor Nederland en voor Hit The City. Op 22 november, tijdens Popronde Eindhoven, speelt de band opnieuw in Eindhoven, dan is er de herkansing voor iedereen die het vandaag heeft gemist. De band speelt ook die dag met vele andere acts op hetzelfde tijdstip, maar is dan ongetwijfeld meer favoriet.