Komatsu walst over Altstadt heen met debuutalbum ‘Manu Armata’

Eindhoven heeft stiekem een uitstekende post-metal band met Kaligoh

Tekst: Guido Segers / Fotografie: Paul Verhagen ,

Vier muzikanten met verschillende achtergronden kwamen in 2010 samen om muziek te maken. Dat zorgde voor een eclectisch geluid waarin de ervaring in bands als Repomen, SQY, The Goods en Borehole doorscheen. Drie jaar verder is het tijd voor het eerste album van dit succesvolle gezelschap, dat slechts een kleine personele wijziging ondergaan heeft. Deze stonerbulldozer koos Café Altstadt uit om geboorte te geven aan hun liefdeskind.

Het is even een gedoe om op Stratumseind te belanden vandaag. Er is flink wat sneeuw gevallen en dat zorgt ervoor dat het publiek maar langzaam binnendruppelt. De kinderen van de bandleden hollen rond en vermaken zich prima terwijl de eerste band van vandaag zich opmaakt voor hun pas tweede optreden, stiekem meteen ook een kleine ep release. Kaligoh mag de verrassing van de avond heten met hun uitgesponnen post-metal geluid dat doet denken aan iets dat tussen Isis en Amenra in hangt. Donker, onheilspellend en vooral retestrak! Lange nummers, met vocalen die in black metal evengoed op hun plaats zouden zijn, zorgen voor een bijzondere atmosfeer. Zelfs de kinderen die zich voor het podium hebben verzameld worden er stil van.

Na het eerste voorprogramma komen de drie heren en dame van Komatsu even het podium op om een dankwoordje uit te spreken. Theo van Rock, die de plaat produceerde, wordt op het podium bedankt voor zijn hulp. De beste man werkte samen met bands als Tool, Red Hot Chili Peppers en Rollins Band, niet de minsten dus. “Nou mag hij daar Komatsu aan toevoegen!” wordt gegrapt.
 
Brassum mag vandaag de overbodige band genoemd worden, althans, als je het publiek mag geloven dat eigenlijk niet reageert op het gepassioneerde optreden van de frontman. De vuige southern rock met grunge invloeden van de band klinkt uitstekend, maar op het podium mist het geheel uitstraling. De zanger lijkt veel liever een gitaar te bespelen (die hij niet heeft), maar doet er alles aan om een goede podiumprestatie neer te zetten. Verder gaat alleen de bassist behoorlijk los, tot het moment dat de snare drum sneuvelt. De band staat er wat verloren bij terwijl er gezocht wordt naar een vervangend exemplaar. Helaas. Dit is niet de avond van Brassum.

Uiteindelijk gaat het om de band uit Eindhoven die een nieuwe plaat heeft: Komatsu. Vanaf de opkomst geniet het viertal zichtbaar van het samen spelen en het publiek. ‘Komatsu’ is de opener, die lekker de Altstadt in walst. Er komt werk van de ep langs, maar het is vooral smullen van de nieuwe tracks. De invloed van diverse stijlen was al eerder merkbaar, maar vanavond is het live alsof Monster Magnet, Torche en Mastodon in een blender zijn gegooid en over het publiek gegoten worden.

De plaat klinkt vrij beheerst vergeleken met wat er in de Altstadt uit de speakers knalt. Lekkere psychedelische stonerrock met een ruw rock-’n-roll randje. Als de band er na een dik half uur een punt achter zet, volgt er natuurlijk genoeg enthousiast gejuich om het viertal terug te laten komen. Er worden nog twee nummers gespeeld, terwijl er vooraan stiekem wat gedanst wordt, maar daarna mag er toch echt een biertje gedronken worden. ‘Manu Armata’ is een uitstekende plaat geworden, maar valt in het niet bij de live performance die Komatsu weet af te leveren. Live komen de heren (en dame) pas echt goed uit de verf.

Gezien: Komatsu, Brassum en Kaligoh, op 24 februari in Café Altstadt.